FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: stopa nezaposlenosti 28 posto

ŠIBENIK, 8. veljače 2005. (Hina) - Na kraju prosinca prošle godine uŠibensko-kninskoj županiji bilo je oko 11.000 nezaposlenih ili 10posto manje nego u istom mjesecu 2003., ali je unatoč povoljnimtrendovima stopa nezaposlenosti od 28 posto još uvijek jedna odnajvećih u Hrvatskoj, kazao je na tiskovnoj konferenciji Luka Petrina,pročelnik Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
ŠIBENIK, 8. veljače 2005. (Hina) - Na kraju prosinca prošle godine u Šibensko-kninskoj županiji bilo je oko 11.000 nezaposlenih ili 10 posto manje nego u istom mjesecu 2003., ali je unatoč povoljnim trendovima stopa nezaposlenosti od 28 posto još uvijek jedna od najvećih u Hrvatskoj, kazao je na tiskovnoj konferenciji Luka Petrina, pročelnik Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Temeljem mjera aktivne politike zapošljavanja, u razdoblju od početka ožujka 2002. do kraja siječnja 2005. godine u toj je županiji zaposleno 2.749 osoba, među kojima 380 branitelja. U tu je svrhu izdvojeno više od 33 milijuna kuna, kazao je Petrina.

Prema podacima s kraja rujna prošle godine, u Šibensko-kninskoj županiji zaposleno je oko 28.000 osoba, po čemu je ovo područje na osmom mjestu među hrvatskim županijama. Najveći broj, čak 80 posto osoba, zapošljava se na određeno vrijeme, što je, ocijenio je Petrina, "zabrinjavajući podatak koji pokazuje strah poslodavaca od zapošljavanja na neodređeno vrijeme".

Dodao je kako raste i broj sezonaca, pa je u prošloj godini sezonski radilo 1.200 radnika, a trajanje sezonske zaposlenosti produženo je od ožujka pa sve do početka listopada.

Među nezaposlenima više od 40 posto je onih sa završenim trogodišnjim srednjim školama, a 60 posto nezaposlenih starije je od 35 godina.

Podatak o gotovo 30 posto nezaposlenih s osnovnom školom ukazuje na potrebu stalnog osposobljavanja i prekvalificiranja, rekao je Petrina.

Po njegovoj ocjeni u Šibensko-kninskoj županiji već godinama postoji nesrazmjer između srednjoškolskih programa i potreba na tržištu. Taj će se problem pokušati riješiti programom "Lokalno partnerstvo za zapošljavanje".

Riječ je o pilot-projektu koji se, osim u Šibensko-kninskoj, provodi i u Zadarskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Cilj je okupiti predstavnike školstva, poslodavce i lokalnu vlast i zajednički definirati potrebe za pojedinim zanimanjima i strukama. Rezultat bi trebala biti znatno smanjena stopa nezaposlenosti.

(Hina) xzpod yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙