FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U utorak novi bliskoistočni summit

ZAGREB, 7. veljače 2005. (Hina) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas,izraelski premijer Ariel Sharon, egipatski predsjednik Hosni Mubarak ijordanski kralj Abdullah, okupit će se u utorak u egipatskomljetovalištu Sharm el-Sheikhu na summitu koji bi trebao dati novipoticaj bliskoistočnom mirovnom procesu.
ZAGREB, 7. veljače 2005. (Hina) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas, izraelski premijer Ariel Sharon, egipatski predsjednik Hosni Mubarak i jordanski kralj Abdullah, okupit će se u utorak u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikhu na summitu koji bi trebao dati novi poticaj bliskoistočnom mirovnom procesu.

Dvije strane, izraelska i palestinska, izrazile su nadu da će na ovom susretu na vrhu objaviti službeni prekid četverogodišnjeg nasilja, nakon što je u nedjelju Abasov vladajući Fatah objavio prekid napada na izraelske civile u Izraelu, izražavajući spremnost na "obostrani prekid vatre" u područjima koje je Izrael osvojio u Bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Nasilje je u Izraelu, Zapadnoj obali i Gazi u posljednje vrijeme vidljivo opalo, a Abas ulaže velike napore kako bi militante privolio na primirje koje, kako tvrdi, mora recipročno slijediti i izraelska vojska. Dvije izrazito tvrdolinijaške islamske skupine, Hamas i Islamski džihad, nisu odbacile mogućnost prekida vatre ali samo ako se Izrael službeno obveže na isti korak.

Na summitu u utorak bi se, osim očekivanog proglašenja primirja, trebalo prvenstveno oživjeti staro načelo poznato kao "prvo Gaza i Jerihon", prema kojem bi se Izrael trebao povući iz Gaze, a Palestinci bi ponovno dobili kontrolu nad Jerihonom.

Izraelski dnevni list Ha'aretz podsjeća da u stajalištima dviju strana nema nikakvih promjena: Sharon će inzistirati da se Palestinci prvo pozabave sigurnosnim pitanjem, tj. okončanjem terora, i provedbom reformi Palestinske uprave, dok će Abas tražiti da Izrael istovremeno započne s izvršenjem svojih zadaća zacrtanih u "bliskoistočnim mirovnim smjernicama".

Isti list ocjenjuje da "ovakav tip sastanaka više nije dovoljan".

"Običavalo se govoriti da su takvi sastanci važni zbog same činjenice što su uopće održani, kao da se radi o nekakvom kozmičkom fenomenu", no izraelsko-palestinski sukob traži puno više, piše Ha'aretz.

"Izraelska bi vlada jasno i glasno trebala dati do znanja da je spremna povući se iz pojasa Gaze i isprazniti židovska naselja, te da je spremna postići puni sporazum s Palestincima. Na palestinskoj strani pak vidimo vodstvo spremno za potvrđivanjem kontrole nad cijelom zemljom, vodstvo koje bi trebalo objaviti da je u potpunosti posvećeno diplomatskom rješavanju problema", ocjenjuje Ha'aretz.

Najmanje što nam treba su mirovni planovi poput Tenetovog ili Mitchellovog jer u njima svaka strana interpretira realnost na način kako joj to odgovara, mišljenja je Ha'aretz.

Analitičari su jednoglasni u ocjeni da se ne radi o "uskrsnuću" Sporazuma iz Osla, već o "tehničkom sastanku" koji bi mogao izroditi prekid vatre, i to privremeni, krhki prekid vatre koji će ovisiti o puno čimbenika.

Izraelski vojni radio je izvijestio da bi nakon summita u Izrael mogao doputovati egipatski predsjednik Hosni Mubarak koji je u Izraelu posljednji put boravio u studenom 1995. godine, kada je nazočio pogrebu ubijenog izraelskog premijera Yitzhaka Rabina.

Posljednji izraelsko-palestinski summit održan je u lipnju 2003. u Aqabi. Na njemu su bili nazočni Mahmud Abas, Ariel Sharon, kralj Abdullah i američki predsjednik George W. Bush.

Ne polažući prevelike nade u još jedan sastanak na vrhu spomenutih strana, Ha'aretz slikovito opisuje kako su završavali dosadašnji sastanci i kako su "zastave Izraela, Palestine, Jordana i Egipta odavno usvojile rutinu".

"Svakih nekoliko mjeseci ili godina, kada se u Sharm el-Sheikhu održava povjesni događaj, zastave se izvuku iz starih kutija i izvjese na nekoliko sati kako bi obilježile još jedan summit. Kada je sastanak gotov, zastave se ponovo slože da bi ih prekrio novi sloj cinizma i dobro ih očuvao - do sljedeće prilike".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙