FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice želi "novo poglavlje" u odnosima SAD-a i Europe

VARŠAVA, 5. veljače 2005. (Hina/dpa) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice izjavila je u subotu u Varšavi da je vrijeme za "novopoglavlje" u odnosima između SAD-a i Europe, koji su prožeti gorčinomzbog razlika u pogledima oko američke invazije i okupacije Iraka.
VARŠAVA, 5. veljače 2005. (Hina/dpa) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u subotu u Varšavi da je vrijeme za "novo poglavlje" u odnosima između SAD-a i Europe, koji su prožeti gorčinom zbog razlika u pogledima oko američke invazije i okupacije Iraka.

Rice, koja je doputovala u subotu u službeni posjet Poljskoj, dala je tu izjavu nakom razgovora s poljskim ministrom vanjskih poslova Adamom Danielom Rotfeldom.

Bilateralna suradnja u traženju rješenja palestinsko-izraelske krize na Bliskom istoku, potpora razvoju demokratskih institucija u Afganistanu, Gruziji i Ukrajini mogla bi biti dobra područja za izgradnju trans-atlantskih veza, rekla je. Istaknula je da Rusija također treba biti uključena u te napore.

Govoreći o Rusiji, ona je rekla da Moskva treba poboljšati demokraciju ako želi dublje odnose sa Zapadom.

"Očito je da smo zabrinuti... važno je da Rusija jasno pokaže svijetu da namjerava ojačati vladavinu zakona, ojačati ulogu neovisnog sudstva, dozvoliti slobodne i neovisne medije", rekla je Rice na konferenciji za novinare istaknuvši da su to temelji demokracije.

Rice je pohvalila Poljsku zbog nazočnosti njezinih vojnika u Iraku i pozvala je na nastavak njezine misije u sadašnjem obimu.

Poljska, koja je snažno podržala američku invaziju na Irak, najavila je da će kasnije ovog mjeseca smanjiti broj svojih vojnika u toj zemlji s 2.500 na 1.700.

Američka državna tajnica sastat će se i s premijerom Marekom Belkom s kojim će, među ostalim, razgovarati o posjetu poljskog predsjednika Aleksandera Kwasniewskog Washintonu predviđenom za 9. veljače.

Kasnije u subotu Rice će otputovati u Ankaru. U Turskoj će imati prigodu sastati se i s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙