FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Županja: otvoreno 38. šokačko sijelo

ŽUPANJA,4. veljače(Hina) - Folklorno-scenskom priredbom "Našim šorom,jagodo" uz nastupe brojnih kulturno-umjetničkih društava i okolice itamburaških sastava, u Županji je večeras otvoreno 38. šokačko sijelo,najznačajnija manifestacija tradicijske kulture u županjskojPosavini.
ŽUPANJA,4. veljače(Hina) - Folklorno-scenskom priredbom "Našim šorom, jagodo" uz nastupe brojnih kulturno-umjetničkih društava i okolice i tamburaških sastava, u Županji je večeras otvoreno 38. šokačko sijelo, najznačajnija manifestacija tradicijske kulture u županjskoj Posavini.

Manifestaciju je otvorio vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer.

"Šokačko sijelo je čuvar onoga što jesmo i odakle smo. Naše korijenje duboko smo usadili u ovu plodnu slavonsku ravnicu i nitko nas, i pored brojnih pokušaja i nasrtaja kroz povijest, nije niti će moći otrgnuti iz ove zemlje kojoj pripadamo", rekao je župan poručio je župan Nikola Šafer.

Nazočne u kino dvorani Mladosti pozdravio je i gradonačelnik Županje i predsjednik Organizacijskog odbora 38. šokačkog sijela Ivan Grigić, koji je istaknuo da je 600 djece koje su sudjelovala jučer u Malom Šokačkom sijelu jamac njegovanja slavonskih običaja i tradicijske kulture.

Nakon svečanosti otvorenja održan je tradicionalni izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji "Šokački cvit 2005".

Odlukom prosudbene komisije, u konkurenciji 15 kandidatkinja, "Šokačkim cvitom 2005" proglašena je Gorana Galović iz Županje, dok je najljepšom narodnom nošnjom ocijenjena nošnja Mirele Kovačić iz Tovarnika.

Tijekom trajanja manifestacije održava se niz folklornih, kulturnih i zabavnih priredbi. Među najsposjećenijim i najmasovnijim priredbama svake godine je pokladna povorka "Bjež'te djeco, idu tute" koja će ulicama Županje proći 6. veljače a koja će, prema najavama organizatora okupiti oko 1.000 sudionika.

Šokačko sijelo, čiji su organizatori grad Županja i Turistička zajednica grada Županje, tradicionalno se održava u predkorizmeno vrijeme, a ove godine od 29. siječnja do 8. veljače, kada završava Seljačkom zabavom.

(Hina) xždra yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙