FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: Povratak izbjeglica do kraja 2006.

SARAJEVO, 31. siječnja 2005. (Hina) - Predstavnici vlada Hrvatske,Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore potpisali su u ponedjeljaku Sarajevu deklaraciju kojom su se obvezali na poduzimanje zajedničkihmjera za okončanje procesa povratka, do kraja 2006. godine., svih 300tisuća osoba koje još imaju status izbjeglica ili prognanika .
SARAJEVO, 31. siječnja 2005. (Hina) - Predstavnici vlada Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore potpisali su u ponedjeljak u Sarajevu deklaraciju kojom su se obvezali na poduzimanje zajedničkih mjera za okončanje procesa povratka, do kraja 2006. godine., svih 300 tisuća osoba koje još imaju status izbjeglica ili prognanika .

Na konferenciji su uz dužnosnike vlada zemalja regije sudjelovali i predstavnici misija OESS-a te visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

Hrvatsku je na ovom skupu predstavljao ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta koji je nakon potpisivanja Deklaracije kazao da je ona potpuno sukladna planovima i programima hrvatske vlade.

"Ovo je politička platforma za ubrzavanje rješenja zajedničkog problema", kazao je Kalmeta koji je tijekom konferencije iznio i podatke o mjerama što ih je Hrvatska do sada poduzela za povratak izbjeglih i prognanih njihovim prijeratnim domovima.

Zahvaljujući tim naporima, kućama u Hrvatskoj do danas se uspjelo vratiti 215 tisuća Hrvata i 115 tisuća Srba, obnovljeno je više od 131 tisuće stanova i obiteljskih kuća te više od 200 škola za što je uloženo gotovo 16 milijardi kuna.

Ministar Kalmeta je istaknuo da je hrvatska Vlada i sama već ranije planirala osigurati povratak izbjeglica i prognanika do kraja sljedeće godine a to je jedan od ciljeva koji se želi što prije ispuniti i u svjetlu početka pregovora o članstvu u Europskoj uniji najavljenih za ožujak.

"Ne sumnjam da će to tako i biti", kazao je Kalmeta.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Mirsad Kebo je kazao da će tri vlade nakon sarajevske konferencije sačiniti jedinstveni plan djelovanja na rješavanju statusa izbjeglih i prognanih.

O rješavanju statusa izbjeglica skrbit će i posebna međudržavna radna skupine a o ovom pitanju ponovno bi trebali razgovarati premijeri Hrvatske, BiH i SCG na regionalnom summitu što bi se trebao održati u Sarajevu ove jeseni, na desetu obljetnicu potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Kebo je dodao da su on i Kalmeta tijekom dana imali i bilateralne razgovore tijekom kojih je konstatirano da se iz Hrvatske u BiH želi vratiti još 3.195 osoba od kojih su dvije tisuće Hrvati.

Razmatrana je mogućnost uspostave posebne Agencije u BiH koja bi brinula o implementiranju financijske pomoći što je Hrvatska kani izdvojiti kako bi pomogla realiziranju ovih povrataka.

Cilj je također mladim ljudima koji se žele vratiti u BiH osigurati dodatne materijalne poticaje.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice SCG Rasim Ljajić kazao je da je za njegovu vladu također važno što prije riješiti status brojnih prognanih i izbjeglih no pri tom je istaknuo da to ne mora značiti samo povratak prijeratnim domovima.

"Izbjeglice imaju pravo izabrati repatrijaciju ili integraciju. Naša je obveza to im olakšati", kazao je Ljajić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙