FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prva hrvatska vjetroelektrana puštena u rad

PAG,4. veljače 2005.(Hina) - Prvu hrvatsku komercijalnu vjetroelektranu"Ravne 1" na istoimenoj lokaciji iznad grada Paga, snage 5,6 magawata,u koju je hrvatsko-njemačka tvrtka Adria Wind Power d.o.o. uložila 6,5milijuna eura, pustio je danas u rad ministar gospodarstva, rada ipoduzetništva Branko Vukelić.
PAG,4. veljače 2005.(Hina) - Prvu hrvatsku komercijalnu vjetroelektranu "Ravne 1" na istoimenoj lokaciji iznad grada Paga, snage 5,6 magawata, u koju je hrvatsko-njemačka tvrtka Adria Wind Power d.o.o. uložila 6,5 milijuna eura, pustio je danas u rad ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić.

Ocjenjujući projekt "Ravne 1" vrlo pozitivnim za cjelokupno gospodarstvo, uz naznaku da za ulaganja u vjetroelektrane postoji veliko zanimanje, ministar Vukelić je kazao kako je moguće povezati ekološku proizvodnju energije i razvoj domaćih proizvođača opreme za vjetroelektrane.

No, Vladinom Uredbom o uređenju i zaštiti zaštićenog obalnog područja mora na otocima nije dopušteno građenje građevine za iskorištavanje snage vjetra za električnu energiju.

Upitan za komentar te Uredbe, ministar je kazao da se osobno uvjerio da vjetroelektrana nema loših ekoloških učinaka. "Gospodarski razvoj mora biti održiv, bez negativnih posljedica na turizam i okoliš, pa je u tom dijelu potrebno tražiti kompromis", rekao je. Naveo je da Uredba moguće ulagače potiče na ulaganja u priobalju, ali da je dana i mogućnost razvoja vjetroelektrana i na otocima. Ako bude opravdanih i kvalitetnih zahtjeva za izgradnju vjetroelektrana na otocima, ulagači kao što je Adria Wind Power mogu očekivati potporu Ministarstva, kazao je ministar Vukelić.

Razvoj projekta vjetroelektrane na predjelu Ravne počeo je 1998. mjerenjima smjera i brzine vjetra uz pomoć mjernih stupova visine 30 metara, prvih takvih u Hrvatskoj. Kako u Hrvatskoj nema specijaliziranih tvrtaka za izradu komercijalnih projekata vjetroparkova, posao je povjeren njemačkoj tvrtki WindConsult - Energieprojektberatung. Izmjerena je godišnja brzina vjetra od 6,4 metra u sekundi, a ekonomičnim korištenjem vjetra smatra se srednja godišnja brzina vjetra izmjerenog 25 metara iznad tla od najmanje 5,5 metara u sekundi.

Na lokaciji Ravne izmjereni su i česti i jaki udari bure, i od 40 metara u sekundi, pa je odabrana vjetroturbina robusne konstrukcije danske tvrtke Vestas. Vjetrolektrana Ravne 1 ima nazivnu snagu 5,6 megawata koju daje 7 vjetrogeneratora, pojedinačne snage 850 kilowata. Visina stupa svake turbine je 49 metara, a promjer rotora 52 metra.

Montaža opreme počela je u kolovozu 2004., a obavljena je u tri dana. Za projekt je izrađena Studija utjecaja na okoliš, ishodovana građevna dozvola, provedena izmjena prostornog plana grada Paga, a s državom sklopljen ugovor o služnosti na državnom zemljištu.

Tvrtka Adria Wind Power sklopila je još 2001. s Hrvatskom elektroprivredom ugovor o otkupu električne energije iz vjetroelektrane Ravne 1 na 15 godina. Ugovorom je utvrđena ukupna instalirana snaga od 5.600 kilowata i moguća godišnja proizvodnja od 15 milijuna kilowatsati, uz prosječne vremenske okolnosti.

Financijsku potporu projektu omogućio je Hypo-Leasing Kroatien d.o.o. s kojim je Adria Wind Power u travnju 2004. potpisala ugovor o financiranju izgradnje vrijedan 5,5 milijuna eura.

Tvrtka Adria Wind Power planira izgradnju još dvije vjetroelektrane na Pagu - Novalja 1 i 2, nazivne snage 17 megawata te još jedne u dubrovačkom primorju - Rudine nazivne snage 52,5 megawata. Za te projekte provedena su mjerenja vjetropotencijala, lokacije su predviđene prostornim planovima i postoje uvjeti za njihovo priključenje u elektroenergetski sustav. K tomu, obavljene su i studije praćenja ornitofaune, prve takve vrste u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙