FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 12,30 sati.
ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Saborska rasprava o izvješću državnih revizora o obavljenim revizijama pretvorbe i privatizacije, izazvala je danas međusobna vrijeđanja HSS-ovih i HDZ-ovih zastupnika te kraću stanku. Nastavljajući jučer započetu raspravu, Zlatko Tomčić (HSS) optužio je HDZ za lošu pretvorbu i privatizaciju koja je, kaže, državi načinila štetu od 100 milijardi kuna i potjerala 400 tisuća radnika na ulicu. "Bila je to najveća pljačka, katastrofa i moralno srozavanje od nastanka države i sve to je proizvod iz HDZ-ova vrta", kazao je Tomčić. Zdenka Babić-Petričević (HDZ) uzvratila mu je da joj je dosta poopćavanja. "Ako netko ima nešto protiv mene, nek mi to kaže, ali više ne želim slušati ono 'vi iz HDZ-a'", kazala je zastupnica, poručujući Tomčiću da je prvatizacijski kriminal o kojem govori propustio sankcionirati kao ministar i predsjednik Sabora.

ZAGREB - Brojni građani izrazili su danas nezadovoljstvo što Hrvatska televizija ne prenosi saborsku raspravu o revizijskim nalazima pretvorbe i privatizacije iz 90-tih godina, doznaje se iz saborske Službe za odnose s javnošću. Građani od jučer poslijepodne, a posebice danas, telefonski izražavaju ogorčenje što im javna televizija ne omogućava izravno praćenje rasprave o toj važnoj temi, kažu u Službi. I dio zastupnika danas je, neizravno, upozoravao na to, no predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks odgovorio im je da televizijski prijenosi nisu u njegovoj, nego u nadležnosti ravnateljstva HRT-a.

ZAGREB - Većina hrvatskih kućanstava, njih više od 86 posto, posjeduje vlastitu kuću ili stan, pri čemu je njih manje od desetine opterećeno i hipotekarnim kreditom ili zajmom, a standard stanovanje više od polovice kućanstava svodi se na stambeni prostore sa do dvije sobe. Neki su to od pokazatelja o uvjetima stanovanja hrvatskih kućanstava sadržanih u opsežnoj Anketi o potrošnji kućanstava u 2003. godini koju je proveo Državni zavod za statistiku na uzorku od 2.985 kućanstava sa prosječnih 2,8 članova po kućanstvu. Podaci o vrsti smještaja govore da 72,4 posto kućanstava u Hrvatskoj živi u kućama, a 27,4 posto u stanovima. Smještaj u privatnom vlasništvu, bez hipotekarnog kredita ili zajma ima 77,5 posto kućanstava, dok njih 8,7 posto za svoje stambeno privatno vlasništvo ima i hipotekarni kredit ili zajam.

ZAGREB - U hrvatskom je Jadranu tijekom prošle godine bilo 420 kružnih putovanja stranim brodovima, što je 27,8 posto manje nego tijekom 2003., no na tim je brodovima u 2004. bilo 4,7 posto više putnika ili njih ukupno 440.254, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Putnici koji su na taj način došli u Hrvatskoj su ukupno boravili 528 dana, što je u odnosu na godinu prije gotovo 50 posto manje. Prosječno su ti putnici u Hrvatskoj boravili jedan dan, a na brodovima je bilo prosječno 1.048 osoba. Većina kružnih putovanja stranim brodovima ili 415 ostvareno je lani u moru Dubrovačko-neretvanske županije. Tri su takva putovanja zabilježena u Šibensko-kninskoj županiji, a dva u Primorsko-goranskoj.

RIJEKA - Najpopularniji hrvatski mjuzikl "Jalta, Jalta", u režiji bugarskog redatelja Bojka Bojdanova i u izvedbi svih ansambala riječkoga HNK-a Ivana pl. Zajca, u četvrtak navečer premijerno je izveden u toj kazališnoj kući. Autor tekst je Milan Grgić, a glazbe Alfi Kabiljo, dok je u četvrtak premijerom dirigirao Alan Bjelinski. U glavnim ulogama nastupili su su Leonora Surian, Galiano Pahor, Denis Križić i Damir Orlić, uz Zbor te Orkestar Opere i ansambl Baleta riječkog HNK-a. Scenograf predstave, zajedno s redateljem Bogdanovim, je Dalibor Laginja. Riječka izvedba "Jalte, Jalte" postavljena je različito od klasičnog pristupa tome mjuziklu, s nadrealističkim elementima.

ZAGREB - Premijeru glasovite priče iz davnina Ivane Brlić Mažuranić "Neva Nevičica" u dramskoj obradi Igora Mrduljaša i redateljskoj Georgija Para najmlađi gledatelji mogu premijerno pogledati večeras u Zagrebačkom kazalištu lutaka (ZKL). Riječ je o priči koja uključuje hrvatsku narodnu predaju i običaje u rasponu vremena fabule, odnosno od Koleda do Ivanja čime se proširuje duhovni obzor i dramaturgijski okvir iz pripovijetke. Težište dramske obrade za lutkarsku izvedbu oslonjeno je poglavito na dvije usporedne priče. Prva je ljubavna između Oleha i Neve, a druga ratnička - careva vojska protiv sirotinje Oleha bana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙