FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekološka katastrofa u Helsingborgu

ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Sedmero zaposlenika jedne kemijsketvornice u Helsingborgu na jugu Švedske završilo je u petak u bolnicinakon što je iscurilo oko 11 tisuća tona sulfatne kiseline koja jestvorila otrovni oblak, priopćeno je iz bolničkih izvora.
ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Sedmero zaposlenika jedne kemijske tvornice u Helsingborgu na jugu Švedske završilo je u petak u bolnici nakon što je iscurilo oko 11 tisuća tona sulfatne kiseline koja je stvorila otrovni oblak, priopćeno je iz bolničkih izvora.

Zbog otrovnoga oblaka stanovnici su morali zatvoriti prozore. "Na radiju su rekli da budemo u onim prostorijama koje se najbolje mogu zatvoriti, ali ne u podrumima", rekao je za Reuters Axel Berg (30), odvjetnik u Helsingborgu.

Glasnogovornik finske tvrtke Kemira, vlasnika tvornice, kaže da je tijekom ukrcaja broda oko pet ujutro iscurilo 11 tisuća tona sulfatne kiseline.

"To vam je oko tristo kamiona punih sulfatne kiseline", rekao je Timo Leppa iz tvrtke Kemira.

Policija i bolnički izvori priopćili su, a prenosi agencija AFP, da su neki ljudi završili u bolnici zbog manjih respiratornih smetnji, ali da nitko nije smrtno stradao. Luka je zatvorena, a sav promet, pa i trajektni, u prekidu je.

Tri sata poslije vlasti u Helsingborgu, 600 kilometara južno od Stockholma, a samo 60 kilometara od danskoga glavnoga grada Kopenhagena, objavile su da stanovništvo smije slobodno izlaziti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙