FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za petak, 4. veljače

ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 4. veljače.
ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 4. veljače.

ZAGREB - Izaslanstvo Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini posjetit će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva u kojem će sa predstavnicima tog ministarstva i Hrvatske gospodarske komore razgovarati o mogućnostima suradnju na području poljoprivrede. (nakon sastanka koji počinje u 11 sati moguće su izjave, prostorije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ulica grada Vukovara 78).

ZAGREB - U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva održat će se radni sastanak oko osnivanja zajedničke mješovite tvrtke za proizvodnju i preradu soje sa kanadskim partnerima u Bjelovaru. (14 sati, Staklena dvorana, II kat zgrade Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Vukovarska 78).

ZAGREB - Prosječna neto plaća za studeni prošle godine u Zagrebu je iznosila 5.271 kunu, što je nominalno 8,3 posto, ili 403 kune više nego mjesec prije, pokazuju podatci Odjela za statistiku gradskog Zavoda za planiranje i razvoj grada i zaštitu okoliša. Prosječna hrvatska plaća za studeni iznosila je 4.352 kune, pa je zagrebački prosjek plaća za taj mjesec za 919 kuna, ili za 21,1 posto veći od hrvatskog prosjeka. Državni su statističari znatnije povećanje neto plaća za studeni u odnosu na listopad objasnili i isplatom božićnica, kao i drugih isplata vezanih uz blagdane dijelu zaposlenih u djelatnostima koje su za to imale novca. To je vjerojatno i razlog i nešto većoj od uobičajene razlike između prosječne plaće u Hrvatskoj i u Zagrebu. Uobičajeno je, naime, prosječna zagrebačka plaća za oko 600-700 kuna, ili za 17 do 19 posto veća od hrvatskog prosjeka.

ZAGREB - U hrvatskom je Jadranu tijekom prošle godine bilo 420 kružnih putovanja stranim brodovima, što je 27,8 posto manje nego tijekom 2003., no na tim je brodovima u 2004. bilo 4,7 posto više putnika ili njih ukupno 440.254, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Putnici koji su na taj način došli u Hrvatskoj su ukupno boravili 528 dana, što je u odnosu na godinu prije gotovo 50 posto manje. Prosječno su ti putnici u Hrvatskoj boravili jedan dan, a na brodovima je bilo prosječno 1.048 osoba. Većina kružnih putovanja stranim brodovima ili 415 ostvareno je lani u moru Dubrovačko-neretvanske županije.

ZAGREB - Većina hrvatskih kućanstava, njih više od 86 posto, posjeduje vlastitu kuću ili stan, pri čemu je njih manje od desetine opterećeno i hipotekarnim kreditom ili zajmom, a standard stanovanje više od polovice kućanstava svodi se na stambeni prostore sa do dvije sobe. Neki su to od pokazatelja o uvjetima stanovanja hrvatskih kućanstava sadržanih u opsežnoj Anketi o potrošnji kućanstava u 2003. godini koju je proveo Državni zavod za statistiku na uzorku od 2.985 kućanstava, sa prosječnih 2,8 članova po kućanstvu. Podaci o vrsti smještaja govore da 72,4 posto kućanstava u Hrvatskoj živi u kućama, a 27,4 posto u stanovima. Smještaj u privatnom vlasništvu, bez hipotekarnog kredita ili zajma ima 77,5 posto anketiranih kućanstava, dok njih 8,7 posto za svoje stambeno privatno vlasništvo ima i hipotekarni kredit ili zajam. Prema objavljenim podacima, više od desetine kućanstava, ili njih 10,1 posto, stanuje u besplatnom unajmljenom smještaju, a svega njih 3,8 posto kaže da su u unajmljenom smještaju. Zanimljiv je pak podatak da drugi stan ima 8,8 posto kućanstava.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808 680

fax: 01 4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙