FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 10. siječnja

ZAGREB, 10. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iinformacije za ponedjeljak, 10. siječnja.
ZAGREB, 10. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje i informacije za ponedjeljak, 10. siječnja.

OPATIJA - U Opatiji počinje dvodnevni seminar o rezultatima projekta "Pitanja o brodskom vodenom balastu od interesa za Hrvatsku: mogućnost korištenja norveških iskustava i znanja", na kojem se očekuje sudjelovanje stručnjaka iz Norveške, Njemačke i Hrvatske. Seminar se održava u organizaciji Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka i Fridtjof Nansen Instituta iz Osla, a resornom će Ministarstvu poslužiti kao temelj za donošenje pravilnika o upravljanju i nadzoru brodskog vodenog balasta. Skup je posebno zanimljiv u kontekstu aktualnih rasprava o projektu Družba-Adria i pomorskom prometu nafte na Jadranu (hotel Ambasador u 9 sati).

ZAGREB - Za hrvatski bankovni sustav u 2004. karakterističan je nastavak snažnog rasta kunskih štednih i oročenih depozita te umjerenije povećanje deviznih depozita. Na kraju listopada prošle godine, po najnovijim podacima Hrvatske narodne banke, kunski štedni i oročeni depoziti u bankama iznosili su 23,7 milijardi kuna, s godišnjom stopom rasta od 36,6 posto. Istodobno, devizni su depoziti na kraju listopada iznosili 80 milijardi kuna u kunskoj protuvrijednosti, ostvarivši godišnju stopu rasta od 4,9 posto. Ako se isključi utjecaj tečaja, godišnja stopa rasta deviznih depozita je veća i iznosi 7,7 posto. U ukupnim deviznim depozitima 84 posto čine depoziti stanovništva, koji i dalje predstavljaju najvažniji izvor sredstva za banke, bez obzira na pojačani rast kunskih depozita na koji je utjecalo i sve veće povjerenje u domaću valutu i privlačnije kamate banaka, ocjenjuju analitičari.

ZAGREB - U Hrvatskoj se u razdoblju do 2007. godine planira podići 5.500 hektara novih maslinika i ostvariti samodostatna proizvodnja maslinovog ulja. Predviđeno je to u operativnom programu podizanja novih nasada maslina koji je izradilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Prema popisu Državnog zavoda za statistiku od 2003. godine, broj stabala maslina iznosi 2,5 milijuna, dok se prema podacima Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza u Hrvatskoj ima između 4,5 i 5 milijuna stabala maslina. Maslinarstvom se bavi 40 tisuća registriranih maslinara, a masline se uzgajaju na oko 30.000 hektara. Podaci o potrošnji maslinovog ulja pokazuju pak kako se u Hrvatskoj na godinu po stanovniku potroši samo litra, a u drugim mediteranskim zemljama od 13 do 15 litara. Ministarstvo poljoprivrede procjenjuje proizvodnju maslina u Hrvatskoj u 2004. na oko 40 milijuna kilograma maslina, te 5 do 6 milijuna litara maslinovog ulja.

ZAGREB - U hrvatskom je Jadranu od siječnja do studenoga 2004. ostvareno 420 kružnih putovanja stranim brodovima, što je 23,5 posto manje nego u istim mjesecima 2003., ali je na njima u 2004. bilo 5 posto više putnika ili njih 418.783, objavio je Državni zavod za statistiku. Putnici koji su na taj način ušli u Hrvatsku ukupno su ostvarili 528 dana boravka, što je gotovo 50 posto manje nego u jedanaest mjeseci 2003. Prosječan broj dana boravka tih putnika u Hrvatskoj je bio jedan dan, a na brodovima je bilo prosječno 1.048 osoba. Gotovo 99 posto ukupnih kružnih putovanja stranim brodovima ili 415 ostvareno je u tim mjesecima 2004. u moru Dubrovačko-neretvanske županije. Tri takva putovanja zabilježena su u Šibensko-kninskoj županiji, a jedno u Primorsko-goranskoj.

Urednica: Davorka Stanešić

tel. 01/4808 680

fax 01/4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙