FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: do halucinogenih gljiva putem Interneta

ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Kod 21-godišnjeg mladića policija jeu središtu Zagreba pronašla pola kilograma halucinogenih gljiva, kojeje prema vlastitom priznanju Internetom naručio iz Nizozemske,izvijestila je danas policija.
ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Kod 21-godišnjeg mladića policija je u središtu Zagreba pronašla pola kilograma halucinogenih gljiva, koje je prema vlastitom priznanju Internetom naručio iz Nizozemske, izvijestila je danas policija.

Mladić je uhićen u Branimirovoj ulici, nedaleko Glavnog kolodvora, a policija pretpostavlja da je riječ o halucinogenim gljivama Psylocibe.

Pretragom njegova stana pronađeno je još pet kaktusa nalik na kaktuse "peyotl". Aktivna tvar te biljke je meskalin, a dijelovi kaktusa se žvaču i stvaraju halucinogene efekte.

Pronađene gljive i kaktuse policija je poslala na vještačenje, a ako se utvrdi da se u njima nalazi droga ili psihotropne tvari, protiv mladića će biti podnesena odgovarajuća prekršajna i kaznena prijava, ističu u policiji.

Gljive iz skupine Psylocibe poznate su tisućama godina, a u pojedinim primitivnim kulturama te su gljive uživane u religiozno-mistične svrhe.

Najpoznatiji slučaj jest njihova uporaba među Aztecima, prastanovnicima Meksika, a tamošnji su je domoroci nazivali "teonanakatl" što bi značilo "meso bogova".

Prema nekim autorima, pod djelovanjem tih gljiva čak su prinošene i ljudske žrtve. U velikim dozama one mogu dovesti do želje za samoubojstvom, čime se tumači da su žrtve relativno dobrovoljno sudjelovale u takvim krvavim ceremonijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙