FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIP: Mesićeva kampanja najskuplja, slijedi Kosor, najmanje potrošio Rajh

ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Najviše novca u kampanji zapredsjednika države potrošio je izborni pobjednik Stjepan Mesić, čijaje promidžba prema danas objavljenim podacima Državnog izbornogpovjerenstva (DIP), stajala nešto manje od 6,5 milijuna kuna.
ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Najviše novca u kampanji za predsjednika države potrošio je izborni pobjednik Stjepan Mesić, čija je promidžba prema danas objavljenim podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), stajala nešto manje od 6,5 milijuna kuna.

Mesić je DIP-u prijavio da je u kampanju utrošio ukupno 6.488.487 kuna, čime je za oko 50 tisuća kuna prešao iznos koji je prijavila njegova protukandidatkinja u drugom izbornom krugu Jadranka Kosor.

S prijavljenih 6.438.926 kuna Jadranka Kosor zauzima i drugo mjesto po visini sredstava utrošenih u predsjedničku utrku, koja je prema podacima najmanje koštala kandidata Hrvatske stranke mladih iz Zaprešića, Miroslava Rajha, svega 7.500 kuna.

Među tri najskuplje kampanje spada i ona Borisa Mikšića (6 milijuna), a više od milijun kuna na promidžbu su potrošili i Đurđa Adlešić (1.46 milijuna) te Ivić Pašalić (1,23 milijuna).

Osim visine utrošenih sredstava kandidati su DIP-u prijavili i izvor novca odnosno imena donatora. Za razliku od Jadranke Kosor čiju je promidžbu u potpunosti financirala njena stranka HDZ, glavni Mesićevi financijeri su domaće tvrtke i stranke koje su ga podržavale.

Od 88 "pravnih osoba" Mesić je prikupio gotovo 3,5 milijuna kuna. Najveći pojedninačni iznos uplatio mu je SDP (pola milijuna kuna), a slijedi dioničko društvo Solidum-Žužić s uplaćenih 450 tisuća kuna. Među tvrtkama koje su uplatile više od 100 tisuća kuna su Arhitektonski studio (370 tisuća kuna), Kemokompleks (300 tisuća), Lijanovići i Dilj (po 200 tisuća kuna) te Ingra.

Gotovo dva milijuna kuna Mesić je prikupio od 56 privatnih donatora.

Kao vlastita sredstva Mesić je u izjavi naveo i milijun kuna isplaćenih iz proračuna, na koja mu pripada pravo jer je na izboru dobio preko 10 posto glasova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙