FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljen 100. rođendan akademika Vladislava Brajkovića

ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Stoti rođendan akademika VladislavaBrajkovića, poznatog stručnjaka za međunarodno pomorsko pravo,obilježili su danas Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU),Bokeljska mornarica, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske iHrvatsko građansko društvo u Kotoru, pod pokroviteljstvom PredsjednikaRepublike.
ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Stoti rođendan akademika Vladislava Brajkovića, poznatog stručnjaka za međunarodno pomorsko pravo, obilježili su danas Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Bokeljska mornarica, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Hrvatsko građansko društvo u Kotoru, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike.

O radu i djelu Vladislava Brajkovića govorili su akademik Davorin Rudolf, suradnik HAZU-a Ivo Grabovac, prof. Aleksandar Bravar i Radomir Pavičević. Oni su istaknuli da je akademik Brajković sudjelovao u brojnim međunarodnim znanstvenim skupovima o pomorskom pravu.

U prigodi proslave 100. obljetnice Brajkovićeva rođenja predstavljen je drugi dio knjige skupine autora "Život i djelo Vladislava Brajkovića". U knjizi je opisan rad prof. Brajkovića na zagrebačkom Pravnom fakultetu, njegovo stručno djelovanje u području međunarodnoga pomorskog prava te kao admirala Bokeljske mornarice 809. u Kotoru.

Akademik Brajković rođen je 24. siječnja 1905. u Kninu u bokeljskoj obitelji, a bio je redoviti profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu na kojem je radio do umirovljenja 1975. i na kojem je tri puta bio i dekan.

Utemeljitelj je Jadranskog instituta, danas Jadranskog zavoda HAZU-a te jedan od utemeljitelja Crnogorske akademije znanosti i umjetnosti.

Preminuo je u Zagrebu 1989.

U okviru proslave te obljetnice večeras će se u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskoga" održati koncert kotorskog glasovirista Ratimira Martinovića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙