FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulazak Hrvatske u EU ne vezati uz druge zemlje

ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Vanjskopolitički odbor Europskogparlamenta izrazio je zadovoljstvo zbog najavljenog početka pregovoras Hrvatskom o članstvu u EU, istaknuvši da datum pristupa ne bi smiobiti povezan s drugim zemljama.
ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta izrazio je zadovoljstvo zbog najavljenog početka pregovora s Hrvatskom o članstvu u EU, istaknuvši da datum pristupa ne bi smio biti povezan s drugim zemljama.

U srijedu usvojenom prijedlogu rezolucije, o kojoj će Parlament u sljedećih nekoliko tjedana glasovati na plenarnoj sjednici, kaže se da bi Hrvatska trebala u potpunosti surađivati s Haškim sudom, riješiti pogranične sporove sa Slovenijom, uložiti veće napore kako bio olakšala povratak izbjeglica i zajamčila pravičnija i učinkovitija domaća suđenja za zločine počinjene tijekom rata.

Vanjskopolitički odbor je pozvao EU da usvoji jasniju strategiju za balkansku regiju i omogući integracijsku strategiju "korak-po-korak", a zemlje regije da same bolje koordiniraju svoju regionalnu infrastrukturu.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izvijestit će u četvrtak u Bruxellesu predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solanu o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s Haškim sudom.

Razgovori s Barrosom će se odnositi uglavnom na Hrvatsku, koja bi trebala započeti pristupne pregovore 17. ožujka, bude li u potpunosti surađivala s Tribunalom.

Carla del Ponte je u utorak u Sarajevu izjavila da početak pregovora EU s Hrvatskom i dalje ovisi o uhićenju odnosno izručenju Ante Gotovine.

"Nadam se da će Hrvatska moći osigurati prebacivanje Ante Gotovine u Den Haag do 17. ožujka... Taj uvjet mora ostati", izjavila je Del Ponte novinarima u Sarajevu gdje je boravila u jednodnevnom posjetu.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da Europska komisija u ovom trenutku na temelju informacija kojima danas raspolaže o hrvatskoj suradnji s Haškim sudom, ne bi mogla preporučiti otvaranje pristupnih pregovora.

"Kada bi Komisija trebala dati preporuku na temelju današnjih informacija, moram reći da ne bih mogao preporučiti otvaranje pregovora s Hrvatskom", rekao je Rehn predstavljajući na konferenciji za novinare prijedlog pregovoračkog okvira za Hrvatsku.

Rehn je ponovio da je realno očekivati da Hrvatska može postati punopravnom članicom 2009., bude li svaki korak izveden savršeno. "Bude li, prije i za vrijeme pregovora, svaki korak izveden savršeno, Hrvatska može postati članicom 2009. godine. To jest ambiciozan, ali i razuman ciljni datum."

Ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak su u Bruxellesu pozvali na povećanje napora da se Haškom sudu preda Ante Gotovina.

Predsjedavajući EU Jean-Claude Juncker izjavio je u utorak u Luxembourgu da general Ante Gotovina mora biti uhićen i izručen Haaškom sudu. "Uvjeren sam da su Hrvatski sabor i Vlada čvrsto opredijeljeni za punu suradnju s ICTY-jem, no to moraju i dokazati svima", kazao je premijer Luxembourga.

Hrvatski predsjednik Stipe Mesić i premijer Ivo Sanader u utorak su u zajedničkom priopćenju zatražili "od svih nadležnih tijela državne administracije, uključujući obavještajne agencije, Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo, da sukladno svojim zakonskim i profesionalnim obvezama te u suradnji s odgovarajućim službama drugih zemalja, nastave i maksimalno pojačaju sve potrebne mjere i aktivnosti radi otkrivanja boravišta i uhićenja generala Ante Gotovine te njegova prebacivanja pred Međunarodni kazneni sud u Haagu".

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je u srijedu da bi bilo dobro da se general Gotovina preda, ali da je Hrvatska svejedno obvezna utvrditi gdje se on nalazi.

Ministrica nije željela komentirati napise objavljene u tjedniku Globus da je Vlada imala tajnog izaslanika Juru Kapetanovića za pregovore s Gotovinom, rekavši da to "nije njen dio posla".

Ponovila je da Vlada nije u kontaktu s Gotovinom, a zanimljivim je ocijenila da oni koji tvrde kako je odbjegli general u Hrvatskoj nikada ne kažu gdje se točno nalazi.

Globus je objavio da su Carla del Ponte i britanska obavještajna služba obavijestili države članice EU-a da je Vlada Ive Sanadera "prije dva i pol mjeseca poslala nekadašnjeg kontrolora leta na zagrebačkom aerodromu Juru Kapetanovića u BiH kako bi ostvario kontakt s odbjeglim generalom Antom Gotovinom".

Globus dodaje da se "Kapetanović susreo s generalom, ali pregovori očito nisu bili uspješni".

Hrvatska Vlada je preko svoga glasnogovornika Ratka Mačeka demantirala u srijedu tvrdnje Globusa.

Jutarnji list je, međutim, u četvrtak nastavio priču i objavio da mu je neimenovani "izvor iz vlasti" potvrdio da je Kapetanović uime Vlade pregovarao s Gotovinom o njegovoj predaji Haškom sudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙