FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvati po sreći na sredini svjetske ljestvice

ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Hrvati su drugi najsretniji narodbivše Jugoslavije, iza Slovenaca, i negdje na sredini svjetskeljestvice, pokazalo je istraživanje koje već 20 godina provodi jednonizozemsko sveučilište.
ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Hrvati su drugi najsretniji narod bivše Jugoslavije, iza Slovenaca, i negdje na sredini svjetske ljestvice, pokazalo je istraživanje koje već 20 godina provodi jedno nizozemsko sveučilište.

Hrvatska je po vlastitoj procjeni sreće negdje na sredini popisa od 90 zemalja, s ocjenom 5,9, za razdoblje od 1990. do 2004., a rezultati su u srijedu objavljeni na web stranici Baze podataka što je vodi profesor Ruut Veenhoven s Erazmusova sveučilišta u Rotterdamu.

Slovenci su svoju sreću na ljestvici od 0 do 10 ocijenili s 6,3, što ih također smješta otprilike na sredinu ljestvice na kojoj vode Danska, Malta i Švicarska s 8,0.

Crnogorci su ocjenom 5,5 nešto nesretniji od Hrvata, a Srbi i građani Bosne i Hercegovine svoje su "zadovoljstvo ukupnim životom" ocijenili s 5,1.

Makedonci su posljednji među narodima bivše Jugoslavije: oni svoju sreću ocjenjuju s 4,9.

Poljaci su subjektivno jednako sretni kao Hrvati (5,9), a na samom su dnu ljestvice Armenija, Ukrajina, Moldavija i Zimbabve. Posljednja je Tanzanija koja svoju sreću ocjenjuje s 3,2.

Svojim su životom dosta zadovoljni Amerikanci (7,4) i Australci (7,3), a slično je i u većini zemalja zapadne Europe. Međutim, svoju sreću lošijom od Hrvatske ocjenjuju i neke zemlje EU, poput Mađarske (5,5), Estonije (5,2), Latvije i Litve (4,9,) i zemalja kandidata Rumunjske (4,7) i Bugarske (4,5).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙