FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koehler preuzeo odgovornost Njemačke za holokaust

JERUZALEM, 2. veljače 2005. (Hina/AFP) - Njemački predsjednik HorstKoehler preuzeo je u srijedu u izraelskom parlamentu (Knessetu)odgovornost svoje zemlje za holokaust, genocid nad Židovima tijekomDrugoga svjetskog rata.
JERUZALEM, 2. veljače 2005. (Hina/AFP) - Njemački predsjednik Horst Koehler preuzeo je u srijedu u izraelskom parlamentu (Knessetu) odgovornost svoje zemlje za holokaust, genocid nad Židovima tijekom Drugoga svjetskog rata.

Koehler se na hebrejskom zahvalio izraelskim čelnicima na pozivu da povodom 40. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja dođe u Jeruzalem.

Nastavivši govor na njemačkom, zbog čega, suprotno očekivanjima, nije došlo do incidenta, Koehler je rekao: "Želim ovdje jasno kazati, odgovornost za holokaust je dio njemačkog identiteta".

Također je naglasio da su "postojanje i život Izraela u međunarodno priznatim granicama, život lišen straha i terora, konstanta njemačke politike".

Koehler je u svojem govoru poručio da "terorizmu mora doći kraj" te da su "napadi bombaša samoubojica zločini koji nemaju opravdanja".

Izraelski premijer Ariel Sharon je, govoreći o holokaustu, kazao da je "bol još uvijek jaka" i da se "židovski narod nikada neće oporaviti od onoga što mu je učinio njemački narod", ustvrdivši da su "odnosi dviju zemalja danas prijateljski a suradnja potpuna i plodna".

Predsjednik izraelskog parlamenta Reuven Rivlin pozvao je Njemačku da zabrani sve neonacističke stranke i kazneno goni sve koji negiraju holokaust.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙