FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za Hrvatsku krenuli povratnici iz Beograda

BEOGRAD, 1. veljače 2005. (Hina) - Prvih jedanaest hrvatskih Srbapovratnika krenulo je u ponedjeljak navečer iz Beograda za Hrvatsku, aveći dio od njih 120 koliko ih se prijavilo, uglavnom starijih ljudi,odgodio je odlazak zbog vremenskih neprilika.
BEOGRAD, 1. veljače 2005. (Hina) - Prvih jedanaest hrvatskih Srba povratnika krenulo je u ponedjeljak navečer iz Beograda za Hrvatsku, a veći dio od njih 120 koliko ih se prijavilo, uglavnom starijih ljudi, odgodio je odlazak zbog vremenskih neprilika.

Riječ je o prvom ovogodišnjem konvoju hrvatskih izbjeglica koji se u domovinu vraćaju u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj, UNHCR-a u Beogradu i Danskog vijeća za izbjeglice.

Prvi povratnici krenuli su ispred motela "1000 ruža" na beogradskoj Avali, a razlog malog broja ljudi koji su odlučili krenuti za Hrvatsku su vremenske neprilike u Lici i Dalmatinskoj zagori, objasnili su u Danskom vijeću za izbjeglice. Zbog toga se veći broj osoba, posebice starijih, odlučio odgoditi povratak do poboljšanja vremenskih prilika.

Povratnicima je osiguran autobusni prijevoz za Kistanje, Plitvička jezera, Otočac (u kojem su u ponedjeljak ujutro izmjerena minus 23 stupnja Celzijusa) i Civljane, a pratit će ih i kamion sa stvarima, kao i povratničkim paketima, te medicinski automobil s dva liječnika.

Povratnike će kod njihovih kuća koje je obnovila hrvatska Vlada čekati bespovratna ekonomska pomoć u poljoprivrednim alatima, strojevima i domaćim životinjama.

U Danskom vijeću za izbjeglice su istaknuli da je od listopada 2004. na snazi novi program povratka u Hrvatsku koji financira Europska agencija za obnovu. Tijekom studenoga i prosinca u Hrvatsku se preko tog vijeća vratilo 130 ljudi. Prosjek starosti povratnika je 41 godina i starosna struktura se pomiče prema mlađim godištima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙