FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blaira šokirale fotografije zlostavljanja iračkih zatvorenika

ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Irak se ponovno srušio na glavubritanskom premijeru Tonyju Blairu u srijedu kada su se u novinamapojavile fotografije britanskih vojnika koji zlostavljaju Iračane, zakoje je Blair rekao da su šokantne, ali da neće okaljati ugledbritanskih oružanih snaga, javile su svjetske agencije.
ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Irak se ponovno srušio na glavu britanskom premijeru Tonyju Blairu u srijedu kada su se u novinama pojavile fotografije britanskih vojnika koji zlostavljaju Iračane, za koje je Blair rekao da su šokantne, ali da neće okaljati ugled britanskih oružanih snaga, javile su svjetske agencije.

Dok se u Njemačkoj pred vojnim sudom nastavlja suđenje trojici britanskih vojnika, fotografije na naslovnicama novina prikazuju iračke zatvorenike koji su očito bili prisiljeni na simulaciju analnog i drugih vrsta spolnog odnosa. U novinama vrište naslovi "Sramota" i "Šok".

Samo četiri mjeseca prije očekivanih izbora, Blair će ponovno morati braniti svoju odluku da se udruži s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom i povede Britaniju u irački rat.

Pitanja vezana uz razloge za rat i nenalaženje oružja masovnog uništenja, koje je navodno bilo povod rata, uzrokovale su pad Blairove popularnosti.

Međutim, posljednjih nekoliko mjeseci Blair je uspio vratiti političku debatu na domaća pitanja.

"Te će fotografije neizbježno otvoriti sve rane i povlačit će se paralele s Abu Ghraibom", rekao je oporbeni političar Sir Menzies Campbell za televiziju Channel Four.

Blair je izjavio da su fotografije "šokantne i užasne". On se "zgrozio" vidjevši ih, ali je rekao da im neće biti dopušteno da "okaljaju ugled" oružanih snaga.

On je rekao u parlamentu da je velika većina od 65.000 britanskih vojnika služila u Iraku "odlično, hrabro i zadužila je domovinu".

Razlika između demokracije i tiranije je ta da kada se u demokraciji "dogodi nešto loše" počinitelji odgovaraju, rekao je.

Fotografije su izazvale i reakciju zapovjednika glavnog stožera britanskih oružanih snaga generala Mikea Jacksona koji rijetko daje izjave.

"U potpunosti osuđujemo svaki čin zlostavljanja. Kada postoje dokazi o zlostavljanju odmah se pokreće istraga", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙