FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIP objavio konačne, službene rezultate predsjedničkih izbora

ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Državno izborno povjerenstvo (DIP)danas je utvrdilo i objavilo konačni, službeni rezultat predsjedničkihizbora u kojima je za hrvatskog predsjednika u slijedećempetogodišnjem mandatu izabran Stjepan Mesić.
ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Državno izborno povjerenstvo (DIP) danas je utvrdilo i objavilo konačni, službeni rezultat predsjedničkih izbora u kojima je za hrvatskog predsjednika u slijedećem petogodišnjem mandatu izabran Stjepan Mesić.

Stjepan Mesić, kandidat osam oporbenih stranaka u drugom je izbornom krugu održanom 16. siječnja pobijedio HDZ-ovu kandidatkinju Jadranku Kosor.

Od ukupno 4.392.220 birača upisanih u popis birača, glasovalo je 2.241.760 od čega je nevažećih listića bilo 35.617.

Mesić je dobio 1.454.451 ili 65,93 posto, a Jadranka Kosor 751.692 ili 34,07 posto glasova, objavio je DIP u priopćenju.

DIP je rezultate utvrdilo na temelju izbora održanih 16. siječnja i ponavljanja izbora na dva biračka mjesta 23. siječnja 2005. te nakon što su prošli rokovi za zaštitu izbornog prava.

DIP ocjenjuje da su izbori za predsjednika Hrvatske u svojoj ukupnosti provedeni u skladu s izbornim standardima u demokratskim zemljama.

U priopćenju se dodaje da su u provedbi izbora na nekim biračkim mjestima utvrđene nepravilnosti (primjerice, na izvodu iz biračkog popisa kao osobe koje su glasovale zaokružene su dvije osobe koje su mrtve, slučaj dvostrukog glasovanja na području Hrvatske i u BiH, pojedini birački odbori imali su u svom sastavu i članove političkih stranaka i slično).

DIP je kad god je obaviješten o konkretnim nepravilnostima, odmah reagirao tako da su smijenjeni birački odbori.

S obzirom na broj utvrđenih nepravilnosti one ni na koji način nisu mogle utjecati na rezultate izbora kako u prvom, tako ni u drugom izbornom krugu, ocjenjuje DIP.

DIP nije imao osnova za reakciju kada su se iznosili općeniti, ničim dokazani prigovori i zbog toga ne može prihvatiti pojedinačne ocjene u medijima ili od pojedinih nevladinih udruga da nije reagiralo, da je minoriziralo takve pojave ili da ih je "spremalo pod tepih".

Naprotiv, DIP je postupao u okviru svojih zakonskih ovlaštenja kad se saznalo za takve konkretne događaje. Na drugim državnim tijelima je da ocijene je li time i tko je počinio kazneno djelo. Takva ocjena nije u nadležnosti DIP-a koji očekuje da će nadležna tijela istražiti slučajeve u kojima postoji sumnja na kazneno djelo i da će odgovorne stići zaslužena kazna, navodi se u priopćenju.

DIP ocjenjuje da je propustima u radu pojedinih biračkih odbora ili nezakonitim radnjama pojedinih birača nanesena velika šteta ugledu Hrvatske, ali i svim brojnim članovima (preko 40.000 ljudi), biračkih odbora i drugih izbornih tijela koji su svoj posao obavili savjesno i zakonito.

Izborni proces je prevažan demokratski proces da bi bilo kojem pojedincu ili pojedincima bilo dopušteno da svojim svjesnim kršenjem zakona ili nehajnim radom ugrožavaju njegovu cjelinu i dovode u pitanje čast i ugled svih ostalih koji taj posao rade savjesno i zakonito, smatra DIP.

O zakonitosti i korektnosti izbornog postupka svjedoči i činjenica da je protiv odluka DIP-a podneseno ukupno samo 11 žalbi. Sve žalbe je Ustavni sud Republike Hrvatske odbio i time potvrdio stavove i zakonitost rada DIP-a.

Osam prigovora bilo je u prvom krugu izbora, od toga pet na nepravilnosti u postupku kandidiranja, a tri na sam postupak izbora. Tri prigovora su se odnosila na drugi krug izbora. Prigovore su podnijele osobe koje na njih prema zakonu nisu bile ovlaštene, pa su zato svi ti prigovori odbačeni.

Sami kandidati u drugom krugu izbora nisu imali prigovora na izborni postupak, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙