FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIP potvrdio: Mesiću još jedan petogodišnji mandat (šira)

ZAGREB,17. siječnja(Hina) - Stjepan Mesić osvojio je još jedan, odnosnodrugi predsjednički mandat, potvrđuju privremeni službeni rezultatiDržavnog izbornog povjerenstva objavljeni u ponoć, a prikupljeni s99,40 posto biračkih mjesta.
ZAGREB,17. siječnja(Hina) - Stjepan Mesić osvojio je još jedan, odnosno drugi predsjednički mandat, potvrđuju privremeni službeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva objavljeni u ponoć, a prikupljeni s 99,40 posto biračkih mjesta.

Za Mesića, kandidata osam stranka, glasovalo je 66 posto birača (oko 1,5 milijuna), a za Jadranku Kosor, kandidatkinju HDZ-a 34 posto (oko 750 tisuća), izvijestio je novinare predsjednik DIP-a Ivica Crnić, na konferenciji za novinare nakon ponoći, odnosno prestanka izborne šutnje.

Na izbore je izašlo tek nešto više od 51 posto birača, odnosno 2,3 milijuna od ukupno 4,4 milijuna.

Prije pet godina, kad je Mesić osvojio prvi predsjednički mandat, glasovalo je oko 61 posto birača, Mesić je dobio 56 posto, a njegov protukandidat Dražen Budiša 44 posto glasova. Mesić je tada te na jučerašnjim izborima dobio približno isti broj glasova - 1,4 milijuna.

DIP, izvjestio je Crnić, nije dobio ni jedan pisani prigovor, policija je zabilježila ukupno 14, uglavnom manjih incidenata.

Od 167 biračkih mjesta za inozemstvo (u njih se ubraja i 14 birališta u Hrvatskoj za izbjeglice iz BiH i dijasporu koja se na dan izbora zatekla u Hrvatskoj) obrađeno ih je 153.

Glasovalo je oko 97 tisuća birača (26, 2 posto) - Jadranki Kosor pripalo je 82,5 posto glasova, a Mesiću 17,4 posto.

Obrađena su sva biračka mjesta u BiH, njih 42, a na njima je glasovalo oko 63 tisuće birača, odnosno 22,5 posto od upisanih.

Član DIP-a nadležan za inozemstvo Branko Hrvatin izvjestio je da je na biračkom mjestu u Kiseljaku intervenirala policija, zbog verbalnog napada na promatrača, koji je graničio s fizičkim.

Hrvatin je najavio da će se DIP sutra očitovati o slučaju Antonije Knežević iz Karlovca koja je glasovala dva puta.

Za sada je, kaže, činjenica, da je odmah po otvaranju birališta glasovala u Karlovcu, a tijekom dana i u Mostaru na osnovi hrvatske putovnice i osobne iskaznice iz BiH važeće samo u staroj formi.

Predsjednik DIP-a opetovano je izrazio žaljenje kad se na određenim ekscesima, odnosno slučajevima radi slika ukupnih izbora.

U izborima, podsjetio je, ne sudjeluje samo DIP, nego i tijela na razini županija i gradova, birački odbori, oko 40 tisuća ljudi.

Moguće je, priznao je, da se dogode pogreške, ali zato postoje pravni lijekovi.

Po svim podacima predsjednički su izbori provedeni tako da se može pokazati što je volja birača, zaključio je Ivica Crnić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙