FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za subotu, 29. siječnja

ZAGREB, 29. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasubotu 29. siječnja.
ZAGREB, 29. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za subotu 29. siječnja.

BAGDAD - Irak zatvara kopnene granice i uvodi policijski sat kako bi se osiguralo da parlamentarni izbori, koji će se održati 30 siječnja, prođu bez terorističkih napada. Ovakva će zabrana biti na snazi do 31. siječnja. Bagdadska zračna luka također će biti zatvorena za promet u subotu i nedjelju kao dodatna mjera sigurnosti.

PEKING - U subotu će biti pokopan Zhao Ziyang, bivši šef Komunističke partije smijenjen jer se protivio gušenju prosvjeda na Trgu nebeskog mira 1989. godine. Zabrinute zbog izbijanja nemira, kineske vlasti planiraju sahranu "nižeg ranga" za Zhaoa, poznatog i po tome što je uveo gospodarske reforme koje su kinesku plansku ekonomiju pretvorile u uspješno gospodarstvo. Pogreb će se obaviti na Revolucionarnom groblju Babaoshan, gdje se pokapaju visoki kineski dužnosnici. Zhao je umro 17. siječnja u bolnici u Pekingu u 85. godini.

PEKING/TAIPEI - Nakon 56 godina Kina i Tajvan uspostavljaju izravne civilne zrakoplovne linije. Tijekom kineske lunarne nove godine od 29. siječnja do 20. veljače bit će dopušteno 48 izravnih letova.

KAIRO - Palestinski predsjednik Mahmud Abas, izabran za nasljednika Jasera Arafata na izborima 9. siječnja, posjetit će Kairo gdje će razgovarati s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom. Bliskoistočni mirovni proces u kojem će Palestince predvoditi novo vodstvo bit će glavna tema razgovora.

Hina će u subotu objaviti dulji tekst o iračkim izborima:

"ZAGREB - Iračani će u nedjelju izaći na prve nacionalne izbore poslije američke invazije koja je srušila Sadama Huseina u ožujku 2003. godine, a nakon kojih bi se trebala sastaviti prijelazna skupština, pokrajinska vijeća i kurdski parlament na sjeveru, javljaju agencije. Pravo sudjelovanja na izborima ima 14 milijuna i 270 tisuća Iračana. U zemlji je organizirano 5.300 birališta i gotovo 20.000 glasačkih mjesta. Tiskano je dvadeset milijuna glasačkih listića". (Irak: Prvi demokratski izbori u sjeni nasilja i straha, 60 redaka))

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Maja Trohar

Prije podne: Darko Vlahović

Poslije podne: Sonja Djerasimović

Večer: Domagoj Janković

Tel: 00 385 1 4808 645

Fax: 00 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

(Hina) xbis ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙