FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 24. siječnja

ZAGREB, 23. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za ponedjeljak, 24. siječnja.
ZAGREB, 23. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak, 24. siječnja.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks na čelu saborskog izaslanstva putuje u dvodnevni službeni posjet Francuskoj na poziv predsjednika Nacionalne skupštine Jeana Louisa Debrea. Osim sa svojim domaćinom, Šeks će u Parizu razgovarati i s predsjednikom gornjeg doma Senata Christianom Ponceletom, ministricom za europske poslove Claudiom Haignere te s predsjednicima klubova zastupnika u Nacionalnoj skupštini.

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu održavanja Crans Montana Foruma u Zagrebu od 13. do 15. travnja 2005. Konferenciju će održati pomoćnik ministra vanjskih poslova za međunarodnu gospodarsku suradnju David Sopta i osnivač i predsjedavajući foruma Jean-Paul Carteron. (Ministarstvo vanjskih poslova, 11 sati).

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu održavanja NATO-ove vježbe nošenja s krizama CMX 05 (Crisis Management Exercise 2005), koja se održava od 26. siječnja do 1. veljače. (Ministarstvo vanjskih poslova, 11.30 sati).

BEOGRAD - U Beogradu se u Specijalnom sudu za ratne zločine nastavlja suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine. Suđenje, prekinuto 17. prosinca prošle godine, potrajat će do 28. siječnja, a kako je ranije najavio predsjednik Vijeća, sudac Vesko Krstajić, u nastavku dokaznog postupka bit će pozvan, među ostalima, i svjedok Aleksandar Vasiljević, tadašnji načelnik Službe sigurnosti JNA, dok će od Haškog suda biti zatraženo da putem video-veze budu ispitani i haški optuženici Veselin Šljivančanin, Miroslav Radić i Mile Mrkšić. Za zločin na Ovčari, ubojstvo najmanje 192 ratna zarobljenika u Vukovaru, optuženo je 17 pripadnika tadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne dobrovoljačke jedinice "Leva Supoderica".

PRIŠTINA/BEOGRAD - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn posjetit će u ponedjeljak i utorak Prištinu i Beograd gdje će s najvišim dužnosnicima i predstavnicima međunarodnih organizacija razgovarati o ključnim pitanjima približavanja SCG Europskoj uniji. Izaslanstvo EU-a, koje predvodi Rehn, trebalo bi vlastima u Beogradu prenijeti neophodnost ostvarivanja napretka u "dvostrukom kolosijeku" Srbije i Crne Gore u pridruživanju EU-u, te neophodnost pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu. Izaslanstvo će se sastati s predsjednikom državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozarom Marovićem, predsjednicima Srbije i Crne Gore Borisom Tadićem i Filipom Vujanovićem, premijerima Srbije i Crne Gore Vojislavom Koštunicom i Milom Đukanovićem, te ministrom za ljudska i manjinska prava SCG Rasimom Ljajićem. Nakon posjeta Beogradu europsko izaslanstvo će otputovati u Prištinu.

LJUBLJANA - Slovenski parlament započet će redovno zasjedanje na čijem će početku premijer Janez Janša odgovarati na pitanja zastupnika. Među više točaka dnevnog reda, parlament će prvi put raspravljati o zakonu o romskoj zajednici.

UJEDINJENI NARODI - Posebna sjednica Opće skupštine UN-a u povodu 60. godišnjice oslobođenja nacističkih koncentracijskih logora u Drugom svjetskom ratu.

MOSKVA - Posjet novog ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka Rusiji. Juščenko nakon Rusije putuje u Strasbourg (25. siječnja), Poljsku (26. i 27. siječnja), Bruxelles (27. siječnja) i Davos (28. i 29. siječnja).

BRUXELLES - Slovenski premijer Janez Janša boravi u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu. Među ostalim, sastat će se s predsjednikom Europske komisije Joseom Barrosom, visokim predstavnikom za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom i glavnim tajnikom NATO saveza Jaapom de Hoopom Schefferom. U pratnji Janše bit će i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

BRUXELLES - Sastanak europskih ministara poljoprivrede i ribarstva koji će razmatrati pomoć azijskim ribarima u područjima pogođenim tsunamijem.

MOSKVA - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u posjetu Moskvi i Sankt Peterburgu (do 27. siječnja).

NEW DELHI - Strateški pregovori Indije i Kine. Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Wu Dawei i indijski ministar vanjskih poslova Shyam Saran razgovarat će o američkom ratu protiv terorizma, situaciji u Iraku i iranskom nuklearnom programu.

RIO DE JANEIRO - Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero na turneji po Brazilu, Argentini i Čileu (do 28. siječnja).

PARIZ - Međunarodna konferencija o bioraznolikosti (do 28. siječnja).

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Zrinka Treščec

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Nataša Barac

Navečer: Darko Vlahović

Tel. **385-1-4808-645

Fax: **385-1-4808-822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙