FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet 9,30 sati

ZAGREB, 29. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 29. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

PEKING

Pogreb kineskog reformističkog čelnika Zhaa Ziyanga, koji je smijenjen 1989. godine jer se usprotivio gušenju demokratskog pokreta, organiziran je u subotu pod strogom kontrolom komunističkog režima. "Drug Zhao Ziyang je pokopan na revolucionarnom groblju Babaoshan u subotu ujutro", prenijela je službena agencija Xinhua ne spominjući da je Zhao bio premijer i glavni tajnik kineske Komunističke partije. Kratka službena biografija koju je u subotu objavila agencija također nije navela njegove funkcije. No spomenuto je da je "drug Zhao počinio teške pogreške tijekom političkih nemira krajem proljeća i početkom ljeta 1989. godine". Zhao, koji je preminuo 17. siječnja u dobi od 85 godina nakon srčanih problema, posljednjih je 15 godina proveo u kućnom pritvoru optužen da je "podržavao pobunu". On se suprotstavio intervenciji vojske na trgu Tiananmen 4. lipnja 1989. godine, kojom je krvavo ugušen kineski prodemokratski pokret. Pogreb koji je trajao tri sata, javlja agencija France Presse, održan je u opsadnom stanju. Stotine policajaca bile su raspoređene oko najvećeg groblja u Pekingu.

NEW YORK

Dva dana prije iračkih izbora za nacionalnu skupštinu glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je Iračane da izađu na birališta i obećao pomoć UN-a Iraku i u budućnosti. "Izbori su najbolji način da se odredi budućnost svake zemlje; molim vas da u nedjelju iskoristite svoje demokratsko pravo", rekao je Annan u predizbornoj poruci iračkom narodu. On je rekao da nedjeljni izbori daju priliku da se Irak udalji od nasilja i neizvjesnosti prema miru i demokratskoj vladi. Annan je upozorio pobunjenike koji nastoje poremetiti izbore da ne uskraćuju mogućnost Iračanima da glasuju u miru i slobodi rekavši da nema opravdanja za ubijanje i zastrašivanje birača, kandidata i radnika na izborima.

PEKING

Prvi direktni let iz Kine prema Tajvanu nakon dulje od 55 godina političke razdvojenosti kontinenta i otoka, krenuo je u subotu iz Pekinga prema Taipeiu, javlja AFP. Let CA 1087 Air Kine je krenuo u 1 sat poslije ponoći po srednjoeuropskom vremenu iz Pekinga i trajati će 4,5 sati, preko zračnog prostora Hong Konga. Taj povijesni let Boinga 777 je ostvaren nakon dogovora kojim se omogućuje povratak Tajvanaca koji rade u Kini i njihovih obitelji, prilikom poslave kineske Nove godine 9. veljače.

WASHINGTON

Američka neovisna organizacija za promicanje demokracije Freedom House objavila je u petak izvješće u kojem razotkriva kako vlasti Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama šire propagandu mržnje prema nemuslimanima i toleratnim muslimanima koja može potaknuti nasilje. Izvješće pod naslovom "Saudijske publikacije ideologije mržnje ispunjavaju američke džamije" temeljena je na jednogodišnjem izučavanju preko dvije stotine originalnih dokumenata prikupljenih u desetak džamija u SAD-u koje je proizvela, objavila i širila vlada Saudijske Arabije. Različite prikupljene publikacije saudijske vlade, većinom na arapskom jeziku, tvrde da je vjerska dužnost muslimana da mrze kršćane i židove i upozorava ih da ih ne oponašaju, budu prijatelji s njima ili im pomažu na bilo koji način, navodi Freedom House.

LONDON

Gotovo svaki drugi Britanac glasovat će protiv europskog ustava na referendumu, a samo 24 posto podržava taj ustav, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mišljenja koje je proveo YouGov, a objavio "Daily Telegraph" u subotu. Gotovo 45 posto Britanaca glasovalo bi protiv tog dokumenta na referendumu kojeg će organizirati britanska vlada vjerojatno 2006. godine. Prema rezultatima tog ispitivanja 24 posto Britanaca glasovalo bi za ustav, a 25 ih je izjavilo da su neodlučni. Drugo ispitivanje koje je proveo tabloid "Sun", najprodavaniji list u zemlji, pokazalo je da bi 56 posto Britanaca glasovalo protiv ustava dok bi ga podržalo 24 posto.

HANOJ

Trinaestogodišnja djevojčica, pozitivna na ptičju gripu, umrla je na jugu Vijetnama, čime je bilansa te bolesti u posljednjih mjesec dana u zemlji narasla na 11, navode u subotu medicinski izvori. "Djevojčica iz pokrajine Dong Thao je umrla u subotu rano ujutro", rekao je pedijatar koji je želio ostati anoniman iz bolnice Ho Ši Mina. Njezina je majka umrla od ptičje gripe 21. siječnja. Vijetnamski tisak je u subotu pisao da su one živjele u području zaraženom virusom H5N1 i da su ubile bolesnu patku. Još je jedna desetogodišnjakinja hospitalizarana u kritičnom stanju u istoj bolnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙