FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iseljenici nezadovoljni ocjenama da su opterećenje za državu, podržali J.Kosor

ZAGREB, 12. siječnja 2005. (Hina) - Klub hrvatskih povratnika iziseljeništva izrazio je danas nezadovoljstvo ocjenama nekih političarai medija kako su iseljenici opterećenje hrvatskog društvenog ipolitičkog života te što ih se tretira kao politčku ekstremnu desnicu,ističući ponajprije izjavu aktualnog hrvatskog predsjednika ipredsjedničkog kandidata Stjepana Mesića "da je hrvatska dijaspora uBiH opterećenje za hrvatski proračun".
ZAGREB, 12. siječnja 2005. (Hina) - Klub hrvatskih povratnika iz iseljeništva izrazio je danas nezadovoljstvo ocjenama nekih političara i medija kako su iseljenici opterećenje hrvatskog društvenog i političkog života te što ih se tretira kao politčku ekstremnu desnicu, ističući ponajprije izjavu aktualnog hrvatskog predsjednika i predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića "da je hrvatska dijaspora u BiH opterećenje za hrvatski proračun".

Klub povratnika iz iseljeništva po prvi je put, od svog osnutka 1997. javno pozvao svoje članstvo i simpatizere da glasuju za određenog predsjedničkog kandidata - za kandidatkinju HDZ-a Jadranku Kosor, objasnivši da su to učinili jer smatraju da Kosor zagovara integraciju hrvatskog nacionalnog bića.

Na konferenciji za novinare predsjednica Kluba Katica Miloš podsjetila je da su neki mediji i političari nakon prvog kruga predsjedničkih izbora ocijenili da su dijaspora, a posebice glasači iz BiH utjecali da se ide u drugi krug, što poskupljuje izbore.

Miloš zabrinjavajućim smatra što te izjave dolaze s najviših razina vlasti, jer navela je, u Hrvatskoj postoji deklarativan stav o potrebi suradnje s iseljeništvom, njihovim povratkom i integracijom u društvo, dok se u praksi stvara animozitet prema iseljenicima.

Takav odnos Miloš smatra dijelom nasljeđa bivšeg totalitarnog sustava, istaknuvši da se javnosti ne predstavljaju objektivne činjenice o iseljeništvu.

Vlatko Menix, predsjednik Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva u BiH, također je osudio te izjave, podsjećajući da Republika Hrvatska ima i ustavnu obavezu brinuti se za Hrvate izvan Hrvatske. Podsjetio je na težak položaj Hrvata u BiH nakon rata, ocijenivši da im predstoji ponovi egzodus.

Siniša Grgić iz Instituta za poslovna istraživanja kazao je da su iseljenici pružili i još uvijek pružaju veliku materijalnu pomoć Hrvatskoj. Godišnje građani iz inozemstva doznače oko 1,7 milijardi dolara. Riječ je doznačenom novcu, o mirovinama, raznim oblicima pomoći obiteljima i rođacima mimo onoga što iseljenici u gotovini daruju svojima, rekao je Grgić naglasivši da su ta sredstva uložena u razvoj Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙