FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kalmeta objavljuje još sažetaka ugovora

ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Ministar Božidar Kalmeta, nakon štoje upoznao javnost sa sažetcima ugovora iz 2001. godine, objavit ćeuskoro i sažetak ugovora iz 1999. kojim je DT stekao prvih 35 postodionica HT-a, objavljeno je u petak.
ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Ministar Božidar Kalmeta, nakon što je upoznao javnost sa sažetcima ugovora iz 2001. godine, objavit će uskoro i sažetak ugovora iz 1999. kojim je DT stekao prvih 35 posto dionica HT-a, objavljeno je u petak.

Izrada sažetka ugovora iz 1999. godine je u tijeku, a javnosti će biti predstavljen čim se dovrši, priopćilo je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Ministarstvo predviđa da bi se to moglo dogoditi za otprilike 15 do 20 dana.

Ministar Kalmeta je, kako se doznaje, ugovor s Deutsche Telekomom iz 1999. odlučio objaviti zbog zanimanja javnosti.

Ugovorom potpisanim u listopadu 1999. DT je postao strateški partner Hrvatskih Telekomunikacija, otkupivši od Republike Hrvatske 35 posto dionica tadašnjih Hrvatskih telekomunikacija za 850 milijuna američkih dolara.

To je bila prva faza privatizacije nacionalne telekomunikacijske tvrtke HT-a, dok je druga faza dovršena u listopadu 2001. potpisivanjem drugog ugovora sa DT-om. Tada je DT otkupio dodatnih 16 posto dionica HT-a za 500 milijuna eura, čime je postao vlasnikom 51 posto dionica HT-a.

Oba ugovora nisu nikada, ni u cijelosti niti u dijelovima, do ove godine objavljivani u javnosti, jer su se ugovorne strane obvezale na tajnost te poslovne transakcije.

No, kako su objavu tih ugovora u više navrata tijekom zadnjih godina tražili saborski zastupnici, pojedine udruge, sindikati, stručnjaci, a i zbog zanimanja šire javnosti, Vlada je putem resornog Ministarstva odlučila objaviti sažetke tih ugovora.

Ministarstvo je pak za izradu sažetaka tih ugovora, odnosno dijelova koji se smiju i mogu objaviti, angažiralo odvjetničku kuću iz Zagreba.

Republički sindikat radnika Hrvatske ustvrdio je u petak da objavljeni sažetak ugovora o prodaji dionica Hrvatskog telekoma (HT) Deutsche Telekomu (DT) pokazuje da su u čitavoj priči radnici jedini gubitnici.

Objavljeni sažetak samo je dio projekta kojim se "prodavalo obiteljsko srebro", jer nisu objavljeni najvažniji segmenti - koliki postotak dionica treba imati Vlada da bi mogla imati pravo veta i kad će dionice HT-a izaći na burzu, rekao je predsjednik sindikata Jadranko Vehar na konferenciji za novinare.

On smatra da se samo objavljivanjem cjelokupnog projekta može doći do pravih podataka o štetnosti ugovora.

"Čudno je kako je kod prve prodaje dionica DT preko noći povećao svoju ponudu s 450 milijuna eura na 850 milijuna eura. Očito su napravljeni ustupci DT-u", ustvrdio je Vehar.

Također je upozorio da DT od ulaska u HT nije otvorio nova radna mjesta već samo popunjavao postojeća, a nije ispunio ni svoje obveze iz ugovora o ulaganju 748 milijuna eura.

Umjesto otvaranja novih radnih mjesta uvođenjem novih tehnologija HT je postao generatorom povećanja nezaposlenosti u Hrvatskoj, kaže Vehar.

Od 11.000 radnika, koliko ih je radilo u HT-u za vrijeme ulaska DT-a, krajem ove godine radit će ih tek oko 6.000.

Osim toga, bivši i sadašnji radnici HT-a i Hrvatske pošte koji imaju zakonsko pravo na otkup sedam posto dionica po povoljnijim uvjetima već šestu godinu čekaju da im se to omogući.

Vehar glavim krivcem za odugovlačenje drži DT koji vrši pritisak na Vladu da ne proda dionice radnicima kako bi se zaštitio položaj te tvrtke i onemogućilo radnicima da dionice prodaju trećoj osobi.

Ako sindikati ne pokrenu prosvjede i štrajkove, dogovor oko prodaje sedam posto dionica radnicima neće biti postignut ni ove godine, tvrdi Vehar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙