FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bundestag održao komemorativnu sjednicu

BERLIN, 27. siječnja 2005. (Hina) - Njemački Bundestag je u četvrtakkomemorativnom sjednicom obilježio obljetnicu oslobađanjakoncentracijskog logora Auschwitz a tom prilikom je predsjednikparlamenta Wolfgang Thierse pozvao na borbu protiv neonacista uNjemačkoj.
BERLIN, 27. siječnja 2005. (Hina) - Njemački Bundestag je u četvrtak komemorativnom sjednicom obilježio obljetnicu oslobađanja koncentracijskog logora Auschwitz a tom prilikom je predsjednik parlamenta Wolfgang Thierse pozvao na borbu protiv neonacista u Njemačkoj.

"U jednom njemačkom parlamentu sjede neonacisti i to predstavlja veliku sramotu ali istodobno i odgovornost za Njemačku", izjavio je Thierse. On je dodao da Njemačka ne smije mirno gledati na postupke desno radikalne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) čiji predstavnici od rujna prošle godine ponovno sjede u parlamentu savezne pokrajine Saske. Thierse je sve demokrate u zemlji pozvao da se suoče s izazovom neonacizma koji je, kako je rekao Thierse, još uvijek usidren među Nijemcima.

Zastupnici NPD-a su prošlog petka za vrijeme odavanja počasti žrtvama nacionalsocijalizma napustili parlament te su nakon toga savezničko bombardiranje Njemačke za vrijeme Drugoga svjetskog rata izjednačili s holokaustom čime su, kako je rekao Thierse, "pokazali svoje pravo lice".

Predsjednik Bundestaga istodobno je podsjetio da je Auschwitz simbol za to što su ljudi jedni drugima u stanju učiniti. "Ovo najmračnije mjesto njemačke povijesti ne smije se zaboraviti", zaključio je Thierse.

Preživjeli logoraš Arno Lustiger upozorio je na to da se premalo govori o tisućama Nijemaca koji su za vrijeme nacionalsocijalizma spašavali svoje židovske sugrađane.

Središnjoj komemoraciji u povodu 60. godišnjice oslobađanja logora koja se održava u poljskom komemorativnom centru Auschwitz - Birkenau nazočan je i njemački predsjednik Horst Koehler.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙