FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indonezijske vlasti i pobunjenici iz Aceha pregovarat će u Finskoj

HELSINKI , 23. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Predstavniciindonezijskih vlasti i pobunjenici iz Aceha koji se bore zasamostalnost te pokrajine nedavno pogođene katastrofalnim potresom itsunamijima, sastat će se idući tjedan u Helsinkiju, a posrednik upregovorima bit će bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari,objavljeno je u nedjelju iz njegova ureda.
HELSINKI , 23. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Predstavnici indonezijskih vlasti i pobunjenici iz Aceha koji se bore za samostalnost te pokrajine nedavno pogođene katastrofalnim potresom i tsunamijima, sastat će se idući tjedan u Helsinkiju, a posrednik u pregovorima bit će bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari, objavljeno je u nedjelju iz njegova ureda.

Sastanak će se održati krajem predstojećeg tjedna, izvijestila je Ahtisarijeva skupina koja djeluje pod imenom Inicijativa za rješavanje kriza (CMI). "Zbog osjetljivosti sadržaja sastanka te nastojanja da uspostavimo poticajnu atmosferu, predsjednik Ahtisaari i CMI u ovome trenutku ne namjeravaju davati izjave o pojedinostima sastanka", objavljeno je na internetskim stranicama CMI-ja.

Opasnost od mogućeg nasilja u indonezijskoj pokrajini Aceh, gdje je 26. prosinca poginulo 166.000 žrtava tsunamija, zabrinula je djelatnike humanitarnih agencija angažirane na pomoći u regiji, unatoč tomu što do sada nije bilo napada na njih.

U priopćenju indonezijske vojske se kaže kako je u četvrtak u sukobima u Acehu ubijeno najmanje 120 pobunjenika. To je dokaz da se sukobi između vlasti i pobunjenika koji traju već tri desetljeća, nastavljaju unatoč dogovoru o prekidu sukoba postignutom nakon 26. prosinca. Vojska je priopćila kako namjerava nastaviti s progonom pobunjenika ukoliko oni odbiju pregovarati.

Prije nego što je pokrajinu pogodila katastrofa, indonezijske su vlasti ondje ograničile pristup stranim humanitarcima i izvjestiteljima, što je indonezijskoj vojsci (oko 40.000 vojnika) omogućilo slobodne ruke da uguše pobunu oko 8.000 boraca za samostalnost.

Indonezijski dužnosnici ranije su kazali kako vjeruju da će vlada uspjeti pokrenuti pregovore s pobunjenicima do kraja mjeseca, no glasnogovornik indonezijskog ministarstva vanjskih poslova je, u pogledu izvješća CMI-ja rekao kako ga "za sada ne može ni potvrditi ni opovrgnuti", a glasnogovornik pobunjeničkog vodstva koje se nalazi u egzilu u Švedskoj, Bahtiar Abdulah rekao je kako nema nikakvih informacija o bilo kakvim kontaktima između dviju strana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙