FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 28. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30sati.
ZAGREB, 28. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader rekao je sinoć u povodu Dana sjećanja na holokaust i 60. obljetnicu oslobođenja Auschwitza da naraštaji rođeni nakon 2. svjetskog rata imaju posebnu obvezu da se taj dio svjetske, kao i hrvatske povijesti ne zaboravi, kako se više nikad ne bi ponovio. Hrvatska, koja je zajedno s antifašističkom koalicijom pobijedila zlo fašizma, već se prošle godine pridružila europskim i svjetskim nastojanjima da se taj dan i te strahote ne zaborave, rekao je Sanader u emisiji HTV-a "Brisani prostor". "To možemo, i to činimo, kroz školu, kroz edukaciju", kazao je. "Najzloglasniji logori bili su Auschwitz, Birkenau, Treblinka, Dachau, ali i Jasenovac, i o tome dvojbe nema. To je jedno od strašnih mjesta i hrvatske povijesti, i nemamo pravo na zaborav", rekao je Sanader. Hrvatsku nitko ne vidi kao zemlju u kojoj ima antisemitizma, čak suprotno, rekao je Sanader, odgovarajući na pitanje o navodnom hrvatskom antisemitizmu te o saznanjima da su neke antisemitske akcije bile djelo tajne službe JNA, KOS-a.

RIJEKA - Otvaranjem triju izložbi, u Rijeci i Opatiji jučer je počela manifestacija "Dani sjećanja - dani upozorenja" posvećena 60. godišnjici oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz. U Muzeju Grada Rijeke otvorena je izložba o talijanskim koncentracijskim logorima u Hrvatskom primorju od 1941. do 1943." u kojima je bilo je zatočeno oko 23.000 ljudi, te izložba fotografija "Varšavski geto", koje je kriomice snimio njemački vojnik Joe Heydecker. U Opatiji je otvorena izložba "Crna noć je šapićala..." koju su postavili učenici opatijske gimnazije "Eugen Kumičić" u suradnji s antifašističkim udrugama. Izložba prikazuje stradanja stanovništva Liburnije od fašizma i nacizma.

ZAGREB - Dokumentarni film Darka Dovranića "Crveni teror nad Dubrovnikom", proizveden na HTV-u 1999. godine, prikazan je sinoć u Hrvatskom slovu u Zagrebu. Film nije emitiran do sada na HTV-u, ali je HTV dopustio njegovo prikazivanje u organizaciji Hrvatskog slova i Hrvatske kulturne zaklade, rečeno je. Autor je prije projekcije izjavio da se u Auschwitzu sjećaju na žrtve nacističkih zločina, a da u Hrvatskoj još nije progovoreno o mnogim nevinim žrtvama boljševizma, koji nije nikad sankcioniran. Godine 1944. u Dubrovniku je počinjeno niz zločina s elementima genocida, kazao je i ocijeno da se ni danas o tome dovoljno ne zna.

ZAGREB -U zagrebačkom Muzeju "Mimari" sinoć je otvorena multimedijalna izložba "Izbliza - Hrvati u Australiji" na kojoj su predstavljene fotografije i predmeti iz prošlosti i današnjice Australaca hrvatskog podrijetla u australskom multikulturalnom okružju. Izložba je povijesni presjek od iseljenja, putovanja i dolaska prvih pionira u Australiju preko njihovih potomaka u svim područjima života od polovice 19. stoljeća do danas, a priredila ju je Hrvatska matica iseljenika (HMI).

ZAGREB - "Kraj stoljeća, kraj slikarstva? - hrvatsko slikarstvo u 90-ima" naziv je izložbe koja je sinoć otvorena u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu. Autor izložbe povjesničar umjetnosti Zdenko Rus rekao je na otvorenju da je kanio predstaviti stanje hrvatskoga slikarstva 90-ih godina 20. stoljeća, tj. otkriti je li postojao ili se profilirao širi trend, tendencija ili pojava koji bi se mogli imenovati novim slikarstvom 90-ih. Izloženo je stotinjak djela 24 umjetnika.

ZAGREB - Zbor automobilskih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HUAN) uručio je sinoć na prigodnoj svečanosti nagrade i priznanja dodijeljena na natječaju za "HR auto" 2005. godine. Uz dodjelu zlatnog, srebrnog i brončanog volana za tri najbolja automobila, uručeno je i 14 drugih posebnih priznanja Titulu HR Auta 2005. u 11. izboru novinarskog žirija sastavljenog od 35 novinara i urednika auto rubrika u hrvatskim medijima, osvojio je Citroën C4. Drugo mjesto pripalo je Ford Focusu, a treća je Škoda Octavia. Pobjedničke automobile novinarski žiri je proglasio početkom siječnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙