FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba u Domu hrvatskih likovnih umjetnika

ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - "Kraj stoljeća, kraj slikarstva? -hrvatsko slikarstvo u 90-ima" naziv je izložbe koja je večerasotvorena u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu.
ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - "Kraj stoljeća, kraj slikarstva? - hrvatsko slikarstvo u 90-ima" naziv je izložbe koja je večeras otvorena u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu.

Autor izložbe povjesničar umjetnosti Zdenko Rus rekao je na otvorenju da je kanio predstaviti stanje hrvatskoga slikarstva 90-ih godina 20. stoljeća, tj. otkriti je li postojao ili se profilirao širi trend, tendencija ili pojava koji bi se mogli imenovati novim slikarstvom 90-ih.

Izloženo je stotinjak djela 24 umjetnika.

Rus je napomenuo kako pregled slikarstva toga razdoblja u Hrvatskoj ne bi bio potpun kad se ne bi predstavili slikari koji su profilirali slikarstvo 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, t.j. Jevšovarova, Murtićeva, Sederova i Šebaljeva djela.

Slikarima "središnjice" Rus je nazvao umjetnike srednjega naraštaja predstavljene na izložbi, poput Kesera, Kuliša, Rončevića i Vrkljana. Na te slikare nadovezuju se djela slikara iz 80-ih godina: Perić, Jerkovića, Jurića, Artukovića, Sokića i Ivančić. Rus izdvaja posebnosti djela spiralnih forma Demura i Kipkea.

Na izložbi su i djela nastala na zasadama post-pop-arta koja je Rus pronašao u djelima Muljevićeve i Šimraka te Frukova, Maljkovićeva, Malčićeva i Buntakova djela.

Izložba je otvorena do 28. veljače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙