FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAK: zbog snijega i vjetra zatvorene neke ceste

ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Zbog vremenskih nepogoda uHrvatskoj zatvorene su neke ceste, a Hrvatski autoklub (HAK) upozoravavozače da ne kreću na put bez zimske opreme.
ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Zbog vremenskih nepogoda u Hrvatskoj zatvorene su neke ceste, a Hrvatski autoklub (HAK) upozorava vozače da ne kreću na put bez zimske opreme.

Zbog snijega i jakog vjetra za sve kategorije vozila zatvoreni su Paški i Krčki most kao i dionice autoceste A1 Split-Zagreb od čvora Posedarje preko Masleničkog mosta do čvora Sveti Rok, A6 Rijeka-Zagreb na dionici Kikovica-Delnice, dionica Jadranske magistrale od Novog Vinodolskog do Svete Marije Magdalene, županijske ceste 5169 Bjelopolje-Donji Lapac, 5061 Oštrovica-Gornje Jelenje, te dionice državnih cesta D1 Korenica-Pećane (obilazni pravac je Korenica-Bunić-Debelo Brdo-Pećani), D25 Gospić-Baške Oštarije-Karlobag, D52 Borje-Vrhovine-Zalužnica, D506 Bruvno-Mazin-Donji Lapac i D501 Meja-Oštrovica.

Za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom zatvorene su dionice cesta A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i čvora Bosiljevo 1, starom cestom kroz Gorski Kotar od Zdihova do Gornjeg Jelenja, te na državnim cestama D1 Karlovac-Plitvice-Korenica-Gračac-Knin, D23 Senj-Žuta Lokva-Jezerane-Josipdol, D25 Korenica-Gospić, D27 Gračac-Prezid, D217 G. Vaganac-Ličko Petrovo Selo, D504 Prijeboj-Ličko Petrovo Selo, D522 Udbina-Lovinac te D42 Saborsko-Poljanak-Selište.

Kamioni i autobusi moraju imati lance na pogonskim kotačima, a ostala vozila obaveznu zimsku opremu.

Krčki most otvoren je samo za osobna vozila, dok je na dionici Jadranske magistrale Bakar-Novi Vinodolski zabrana za prvu skupinu vozila (autobusi na kat, motocikli, vozila s kamp kućicom).

Na A7 Matulji-Orehovica na mostu Rječina brzina vožnje zbog jakog vjetra je ograničena na 40 kilometara na sat, a zbog snježne vijavice na dijelu D1 Gračac-Knin vidljivost je mjestimice smanjena na svega 20 metara.

Na svim cestama u Gorskom kotaru, Lici, na području Obrovca, na većini cesta u Slavoniji, na Crikveničkom području kao i na cesti za Sljeme obavezna je upotreba zimske opreme za sva vozila.

Na većini cesta u zemlji kolnici su zbog snijega vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura, posebice u gorju, moguća je poledica.

HAK vozačima savjetuje pozornu vožnju gorskim predjelima (mostovi, usjeci, prijevoji) zbog mogućeg nailaska na poledicu, te da ne kreću na put bez zimske opreme koja podrazumijeva sve četiri zimske gume, a ako voze s ljetnim, moraju imati lance u prtljažniku za pogonske kotače.

Odroni zemlje i kamenja mogu se očekivati kroz usjeke Jadranske i Ličke magistrale, te duž Istarskog ipsilona, ali i na dionicama cesta D206 Pregrada-Hum na Sutli, D218 Sučević-Srb-Brotnja i D27 Gračac-Karin.

U srijedu, 26. siječnja, u 10 sati počinje razminiranje na D8 i D56. U vremenu od 7 do 17 sati bit će zatvoren čvor Zadar 1, na autocesti A1 Split-Zagreb, pa će se promet preusmjeravati na čvoru Zadar 2.

Promet na relaciji Gračac-Zadar i obratno odvijat će se smjerom Gračac-Zaton Obrovački-Obrovac-Karin-Pridraga-Zemunik-Zadar. Promet iz smjera Rijeke prema Obrovcu i obrnuto preusmjeravat će se na Posedarje-Novigrad-Pridraga-D502-D27-Benkovac. Za potrebe lokalnog stanovništva vozila će se propuštati svakog punog sata po 15 minuta. Završetak razminiranja predviđen je do 2. veljače.

Na graničnim prijelazima sva vozila prometuju bez zadržavanja.

Trajekti za otok Pag, otok Cres na liniji Brestova-Porozina, te za Rab na liniji Jablanac-Mišnjak u prekidu su. Ostali trajekti plove prema redu plovidbe.

Zbog najavljenog obilnijeg snijega Hak u srijedu očekuje i dalje dosta otežan promet na cestama koje iz unutrašnjosti vode prema Dalmaciji i Istri, ali i u unutrašnjosti, posebice u gorju na dijelu A1 Split-Zagreb Jezerane-Bosiljevo te A6 Rijeka-Zagreb od Kikovice do Delnica, gdje su mogući i jaki udari vjetra.

Na Jadranskoj magistrali su mogući jaka bura i prekidi u prometu, posebice trajektnom prometu na sjevernom i središnjem Jadranu.

U jutarnjim i večernjim satima HAK savjetuje pozorniju vožnju kroz usjeke i prijevoje, te preko mostova, gdje je zbog niskih temperatura moguć nailazak na poledicu. Ujutro je mjestimice moguća i magla u unutrašnjosti.

Na graničnim prijelazima očekuje se slab do srednje intenzivan priljev vozila bez dužih čekanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙