FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 18. siječnja

ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iinformacije za utorak, 18. siječnja.
ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje i informacije za utorak, 18. siječnja.

ZAGREB - "Tehnička potpora izvoznicima u Europsku uniju" glavna je tema sjednice Gospodarskog vijeća HGK - Komore Zagreb. Na skupu će se govoriti o tehničkim normama koje hrvatska industrija treba usvojiti da bi bila konkurentna na tržištu EU, primjerice potvrdama i certifikatima potrebnim za nastup na europskom i svjetskom tržištu (11,00 sati, HGK-Komora Zagreb, Draškovićeva 45).

ZAGREB - Zavod za poslovna istraživanja promovirat će drugo izdanje publikacije "500 najboljih" i najvećih stvaratelja nove vrijednosti u Hrvatskoj (12,00 sati, Europski dom, Jurišićeva 1/1).

ZAGREB - Tvrtka VIPnet na konferenciji za novinare predstavit će prvu uslugu treće generacije mobilne telefonije (UMTS) u Hrvatskoj. Koncesiju na 20 godine VIPnet je za treću generaciju mobilne telefonije dobio u listopadu prošle godine (11,00 sati, VIPnet, Iblerov trg 10).

ZAGREB - ABN Tvornica ulja organizator je svečanosti povodom dobivanja triju certifikata - ISO 9001 za upravljanje kvalitetom, ISO 14001 za upravljanje zaštitom okoliša i HACCP sustava upravljanja sigurnosšću u prehrambenoj industriji. ABN Tvornica ulja prva je tvrtka u Hrvatskoj koja je za proizvodnju jestivog ulja uvela sve tri norme (14,00 sati, Restoran Fokus, Koledovčina 4).

ZAGREB - Inspektori Porezne uprave prošle su godine obavili nadzor 16.605 pravnih i fizičkih osoba, te 'pronašli' više od 1,13 milijardi kuna neprijavljenih poreznih obveza, podatci su Središnjeg ureda Porezne uprave Ministarstva financija. Toliki je, naime, iznos novoutvrđenog proračunskog prihoda, odnosno razlika između onoga što su porezni obveznici prijavili i onoga što je utvrdila inspekcija, a što su obveznici "zaboravili" prijaviti Poreznoj upravi. Inspekcijski nadzor proveden je tijekom prošle godine u 7.850 pravnih i 8.955 fizičkih osoba. Pritom su, od ukupno 16.441 zapisnika, u nešto više od 40 posto slučajeva, odnosno u 6.654 slučaja utvrđene nezakonitosti u naplati poreza i doprinosa, dok u 9.787 zapisnika inspekcijskog nadzora nisu utvrđene nezakonitosti.

ZAGREB - Ukupni inozemni dug Hrvatske krajem listopada 2004. godine iznosio je 27,35 milijardi američkih dolara, što u odnosu na kraj 2003. predstavlja povećanje za 3,8 milijardi dolara ili za 15,9 posto, podaci su Hrvatske narodne banke. To je znatno sporiji rast inoduga nego u godini prije, budući da je u prvih deset mjeseci 2003. inozemni dug zabilježio povećanje za 5,6 milijardi dolara ili za 36,3 posto. Relativni pokazatelji stanja inozemne zaduženosti govore da je krajem listopada udio ukupnog inozemnog duga u procijenjenom BDP-u za 2004. iznosio 77,8 posto (izračunato kao omjer kunske protuvrijednosti stanja inozemnog duga u američkim dolarima i procijenjenog kunskog BDP-a za 2004.).

ZAGREB - U Hrvatskoj ima 3,14 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta od čega je tek jedna trećina u funkciji, podaci su Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva koje će uskoro u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Njime će se, kako je istaknuo ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, ići ka ubrzavanju izrade programa korištenja državne zemlje, a predviđeno je i uvođenje poreza na neobrađeno poljoprivredno zemljište. Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu predviđeno je da će, ukoliko općinska ili gradska vijeća u roku od dva mjeseca nakon stupanja Zakona na snagu ne dostave programe korištenja državne zemlje, to učiniti županije. Kod zakupa i prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta prednost će imati oni koji namjeravaju podizati višegodišnje nasade i baviti se stočarstvom i povrtlarskom proizvodnjom.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙