FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Džezist Erich Kleinschuster 28. veljače u B.P. Klubu

ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - U sklopu obilježavanja 50.obljetnice Austrijske čitaonice u Zagrebu, u B.P. Klubu će 28. veljačenastupiti ugledni austrijski džezist Erich Kleinschuster, najavljenoje danas iz Austrijskog kulturnog foruma.
ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - U sklopu obilježavanja 50. obljetnice Austrijske čitaonice u Zagrebu, u B.P. Klubu će 28. veljače nastupiti ugledni austrijski džezist Erich Kleinschuster, najavljeno je danas iz Austrijskog kulturnog foruma.

Erich Kleinschuster rođen je 23. siječnja 1930. u Grazu, a kao voditelj legendarnog Big Banda Austrijskog radija bitno je utjecao na razvoj Alpskog jazza. Radeći na radiju, sedamdesetih je godina povezao nadarene mlade glazbenike s međunarodnim zvijezdama i osnovao svoj Erich Kleinschuster Sextett.

Kleinschuster je na Austrijskom radiju djelovao, ne samo kao glazbenik, već i kao glavni producent i urednik. Tako je nastao i Big Band Austrijskog radija u kojemu su, kao i u Kleinschusterovu Sekstetu, godinama svirali veliki glazbenici, kao što su Art Farmer, Benny Bailey i Jimmy Woode.

Glazbena karijera Ericha Kleinschustera počela je pedesetih godina. Godine 1958. nastupao je kao član International Youth Banda na Newport festivalu i na Svjetskoj izložbi u Bruxellesu. U šezdesetim godinama istaknuo se nastupima s Big Bandom Kennyja Clarkea i Francyja Bollanda, Eurojazz orkestrom Friedricha Guldasa te Workshop Ansamblom Sjevernonjemačkog radija.

Godine 1969. postao je ravnatelj Instituta za jazz na Bečkom konzervatoriju. Nakon raspada Big Banda Austrijskog radija, 1981. godine Kleinschuster postaje profesor na Visokoj glazbenoj školi u Grazu.

Početkom devedesetih godina osnovao je JAM (The Austrian Jazz Orchestra) koji je okupio najnadarenije studente i diplomirane glazbenike austrijskih škola jazza.

Od 1998. godine u Grazu se, prema njegovoj zamisli i pod njegovim vodstvom, održava "Ljeto jazza".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙