FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački regulator BaFin zatražio istragu u Citigroupu

FRANKFURT, 25. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Njemački regulatorfinancijske industrije BaFin zatražio je istragu u američkombankarskom gigantu Citigroupu oko njegove moguće manipulacije natržištu državnih obveznica u eurozoni, kazao je čelnik BaFina uintervjuu za francuski dnevni list Les Echo.
FRANKFURT, 25. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Njemački regulator financijske industrije BaFin zatražio je istragu u američkom bankarskom gigantu Citigroupu oko njegove moguće manipulacije na tržištu državnih obveznica u eurozoni, kazao je čelnik BaFina u intervjuu za francuski dnevni list Les Echo.

"U Njemačkoj, za razliku od primjerice Britanije, BaFin ne može sankcionirati tržišnu manipulaciju. U potpunosti je odgovornost tužitelja da pokrene krivičnu prijavu", izjavio je Jochen Sanio. "Postoje konkretni dokazi da su dealeri Citigroupa pokušali umjetno podizati cijene obveznica i zatim to iskoristiti".

U središtu istrage su neke kontroverzne transakcije obveznicama koje je Citigroup poduzimao u kolovozu. U to je vrijeme američki financijski div preplavio tržište s 11 milijardi eura vrijednim nalozima za prodaju, potaknuvši rivale da hedgiraju svoju izloženost na Eurex tržištu za njemačke državne obveznice terminskim prodajama. Oko sat i pol kasnije, Citigroup je navodno ponovno otkupio oko četiri milijarde eura vrijedne obveznice po nižim cijenama, potaknuvši sumnje u tržišnu manipulaciju.

Još u prosincu BaFin je izvijestio da istražuje incident blisko surađujući s regulatornim vlastima u Britaniji i Europi. Glasnogovornik Citigroupa priopćio je da banka žali zbog takvog razvoja situacije.

Istraga nad Citigroupom predstavlja važan testni slučaj u Njemačkoj, koja je usvojila novi zakon o zaštiti ulagača u 2002, uskladivši svoje zakone o tržišnim manipulacijama s onim EU. Po EU direktivi, tržišna manipulacija među ostalim obuhvaća i transakcije ili naloge za trgovinu koji mogu slati pogrešne signale o potražnji i ponudi financijskih instrumenata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙