FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EMBARGO do 13.01. u 00:00 WEF: U upravljanju mirovinskim fondovima nužna znatna poboljšanja

ŽENEVA, 12. siječnja 2005. (Hina) - Kompanije koje ostvaruju profite aistodobno štetno društveno djeluju vjerojatno će dugoročno trpjetištete. Iako zasad najveći dio financijske industrije stavlja slabnaglasak na društvena, etička i pitanja zaštite okoliša prilikomsvojih investicijskih odluka, to se može promijeniti, ističu Globalnainicijativa za udruživanje građana (GCCI) u sklopu Svjetskoggospodarskog foruma (WEF) i londonski institut Accountability u svomizvješću "Etabliranje odgovornih ulaganja".
ŽENEVA, 12. siječnja 2005. (Hina) - Kompanije koje ostvaruju profite a istodobno štetno društveno djeluju vjerojatno će dugoročno trpjeti štete. Iako zasad najveći dio financijske industrije stavlja slab naglasak na društvena, etička i pitanja zaštite okoliša prilikom svojih investicijskih odluka, to se može promijeniti, ističu Globalna inicijativa za udruživanje građana (GCCI) u sklopu Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) i londonski institut Accountability u svom izvješću "Etabliranje odgovornih ulaganja".

U izvješću se konstatira da se financijska industrija suočava sa sve snažnijim pritiskom za promjenama, kako se mijenja struktura korporativnog dioničkog vlasništva uslijed starenja stanovništva i relativnog porasta privatne mirovinske štednje.

Ulagači u mirovinske fondove, mješovite investicijske fondove i razna osiguranja zajednički sada posjeduju većinu dionica na ključnim tržištima. Njihovi investicijski horizonti su dugoročni, budući su njihove ušteđevine uglavnom namijenjene dopunjavanju mirovina, školovanju djece ili dugoročnim potrebama obitelji.

No, fondovi i osiguravateljske kompanije ulažu njihov novac kratkoročno, pri čemu se njihovi rezultati i ugovori o upravljanju imovinom ocjenjuju gotovo isključivo na temelju kratkoročnih indikatora koji ne uključuju socijalne, etičke i ekološke aspekte u izvedbi korporacija, a obično postanu uočljivi u financijskim pokazateljima tek s vremenom.

"Stvarni vlasnici kapitala na današnjim tržištima smo vi i ja, budući uživatelji mirovina, investicijskih prinosa te polica osiguranja. Odgovornost institucionalnih ulagača morala bi biti ispunjavanje naših stvarnih interesa, koji su mnogo veći od samo kratkoročnog prinosa jer imamo dugoročne potrebe i ovisimo o dugoročnoj vitalnosti i zdravlju našeg gospodarskog, društvenog i prirodnog okruženja. Naš bi interes trebao biti da upravitelji fondova djeluju u našu korist uzimajući u obzir stvarne društvene i ekološke aspekte korporativne izvedbe" rekao je Simon Zadek, izvršni direktor AccountAbilityja.

Izvješće se temelji na dvogodišnjim iscrpnim raspravama o toj temi, u kojima su sudjelovali ljudi izravno uključeni u praksu u tom sektoru. Fond menadžeri ukazuju da njihova usredotočenost na kratkoročne rezultate proizlazi iz prioriteta koje postavljaju klijenti: "Sve dok klijenti od nas zahtijevaju rezultate koji se mjere kratkoročnim tržišnim pokazateljima, naša će potraga također biti orijentirana na kratkoročne rezultate", ističe jedan od njih.

I analitičari ističu da tek u rijetkim slučajevima mogu voditi računa o društvenim i ekološkim aspektima ulaganja budući da su njihovi klijenti, fond menadžeri zainteresirani tek za opcije koje će donijeti rezultate u kratkom roku.

"Ponašanje ulagača rezultat je ponajprije institucionalnih poticaja a zatim i dostupnih informacija i ovlasti sudionika", tumači izvršni direktor WEF-ova Globalnog instituta za partnerstvo i upravu Richard Samans.

Izvješće sadrži program reformi za uvođenje inicijativa unutar zajednice institucionalnih ulagača i ojača njihovu sposobnost da stvaraju i razumiju nefinancijske informacije koje bi mogle biti značajne za kasniju financijsku izvedbu kompanija. Među preporukama su: stvaranje međunarodnog seta principa dobrog upravljanja mirovinskim fondovima srodnog kodeksom korporativnog upravljanja; produljenje mandata menadžera koji upravljaju mirovinom: razvoj novih poslovnih modela za istraživanje nefinancijskih aspekta poslovanja koje objavljuju analitičari; plaćanje, obuka i ovlašćivanje upravitelja mirovinskih fondova poput direktora korporacija: pojačano isticanje nefinancijskog aspekta korporativne izvedbe u poslovnim školama i dr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙