FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo zdravstva: Transfuzijom nije bilo zaraze sifilisom

ZAGREB, 24. siječnja 2005. (Hina) - Ministarstvo zdravstva i socijalneskrbi priopćilo je danas da se sa sigurnošću može utvrditi da nijebilo zaraze sifilisom putem transfuzije krvi, što potvrđuju rezultatinadzora koji je proveo neovisni stručnjak.
ZAGREB, 24. siječnja 2005. (Hina) - Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi priopćilo je danas da se sa sigurnošću može utvrditi da nije bilo zaraze sifilisom putem transfuzije krvi, što potvrđuju rezultati nadzora koji je proveo neovisni stručnjak.

Ministarstvo je zatražio nezavisni nadzor nad tom mogućnošću nakon što su neki mediji prije nekoliko mjeseci ponovno uveli nesigurnost kod građana prema transfuziji kao i transfuziloškoj službi. Vijest se odnosila na razdoblje 2000. i 2001. godine kada je izmjenjen postupak za dokazivanje sifilisa, što je navodno moglo uzrokovati širenje te bolesti putem transfuzije, navodi se u priopćenju.

Iako je Ministarstvo u dva navrata preko svojih stručnih povjerenstva utvrdilo da širenja sifilisa putem transfuzije krvi nije bilo, zamolilo je Svjetsku zdravstvenu organizaciju da pošalje neovisnog stručnjaka koji bi utvrdio postoji li ta mogućnost.

Nadzor je proveo dr. Alan Kitchen, voditelj National Transfuzion Microbyology Refrence Laboratory, National Blood Service iz Londona koji je zaključio da "trenutno ne postoji nikakav dokaz o mogućnostima zaraze sifilisom zbog promjena u računanju vrijednosti testa koji je bio u uporabi od siječnja 2000. do listopada 2001".

"Prema navedenom zaključku možemo sa sigurnošću utvrditi da nije bilo slučajeva širenja zaraze sifilisom putem transfuzije krvi", navodi Ministarstvo u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙