FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada šalje nove vojnike u Aceh, ograničava rad strancima

DŽAKARTA, 13. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Novih nekoliko tisućavojnika stiže u pokrajinu Aceh kako bi pomogli stanovništvu nedavnopogođenom tsunamijima, kazao je u četvrtak glasnogovornik indonezijskevlade koja uvodi nova ograničenje za strance u humanitarnimoperacijama.
DŽAKARTA, 13. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Novih nekoliko tisuća vojnika stiže u pokrajinu Aceh kako bi pomogli stanovništvu nedavno pogođenom tsunamijima, kazao je u četvrtak glasnogovornik indonezijske vlade koja uvodi nova ograničenje za strance u humanitarnim operacijama.

Indonezija je jedna od 11 država koja je 26. prosinca bila pogođena tsunamijima što su diljem Azije usmrtili gotovo 160.000 ljudi, od čega više od 100.000 u indonezijskoj pokrajini Aceh.

Nakon raspoređivanja pojačanja broj vojnika u Acehu doseći će 50.000, objavio je glasnogovornik, kako prenosi France presse.

Pojačanja će raditi isključivo u humanitarnim operacijama, a ponajprije na raščišćavanju ruševina u gradovima, istaknuo je glasnogovornik a na upit hoće li vojnici sudjelovati u operacijama protiv boraca za autonomiju te pokrajine, odgovorio je negativno "Naravno da ne."

Agencija Reuters podsjeća da je Indonezija ovoga tjedna pobudila zabrinutost najavom da će strani radnici humanitarnih udruga u Acehu trebati službeno odobrenje za rad i moguću vojnu pratnju žele li izaći iz dvaju glavnih gradova: Bande Aceha i Meulaboha.

Ujedinjeni narodi izrazili su zabrinutost da bi ta ograničenja, koja se odnose i na strane novinare, mogla otežavati međunarodne humanitarne operacije, no nodenzijski ministar informiranja Soyfan Djalil odgovorio je da mjere ne treba "promatrati isključivo s političkog stajališta".

"Jednostavno želimo osigurati maksimalnu zaštitu radnicima, i stoga su potrebna ograničenja".

U srijedu je vlada najavila da svi strani vojnici moraju napustiti zemlju do kraja ožujka. Svoje snage koje pomažu u humanitarnim operacijama imaju Australija, Sjedinjene Države, Singapur, Malezija, Njemačka, Kina, Španjolska, Pakistan, Japan i Švicarska.

Separatistički pokret u toj naftom bogatoj pokrajini na sjeverozapadu Indonezije na otoku Sumatri već se 28 godina bori za samostalnost. U sukobima je od 1976. poginulo više od 10.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙