FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington Post: Pentagon osnovao tajnu službu pod kontrolom Rumsfelda

WASHINGTON, 23. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Pentagon je osnovaoobavještajnu službu zaduženu za provedbu tajnih akcija u inozemstvu,koja je pod izravnom kontrolom ministra obrane Donalda Rumsfelda, pišeu nedjelju The Washington Post.
WASHINGTON, 23. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Pentagon je osnovao obavještajnu službu zaduženu za provedbu tajnih akcija u inozemstvu, koja je pod izravnom kontrolom ministra obrane Donalda Rumsfelda, piše u nedjelju The Washington Post.

Služba funkcionira pod nazivom Jedinica za stratešku potporu, a već dvije godine djeluje u Iraku i Afganistanu, piše Post pozivajući se na pouzdane dokumente i intervjue s anonimnim članovima službe. U poruci upućenoj početkom godine na Rumsfeldovu adresu se kaže kako je agencija u ovome trenutku koncentrirana na "potencijalne ciljeve, poput Somalije, Jemena, Indonezije, Filipina i Gruzije", piše list.

Jedna od zadaća tajne organizacije je i prikupljanje drugih informacija poput sadržaja zapisnika s ispitivanja zatvorenika te pridobivanje stranih špijuna.

Među agentima organizacije su, čini se, i vrlo poznate osobe čije bi službeno povezivanje s američkom vladom moglo biti vrlo nezgodno, piše Post. Osnivanje spomenute organizacije, ocjenjuje list, Rumsfeldu daje moć kakvu nije imao nijedan njegov prethodnik kada je riječ o obavještajnim aktivnostima.

Američki je Kongres zatražio reformu obavještajnih agencija te je predložio da se one povežu i imaju zajedničkog šefa, čemu se Rumsfeld oštro protivi te na razne načine oteže sa spomenutom reformom tajnih službi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙