FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

List: Amerikanci u tajnoj misiji u Iranu

WASHINGTON, 16. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Državeprovode u Iranu tajnu operaciju otkrivanja mogućih nuklearnih,kemijskih i raketnih postrojenja, objavio je u nedjelju list The NewYorker.
WASHINGTON, 16. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države provode u Iranu tajnu operaciju otkrivanja mogućih nuklearnih, kemijskih i raketnih postrojenja, objavio je u nedjelju list The New Yorker.

U članku, iz pera nagrađivanog reportera Seymoura Hersha, nagađa se da su tajne operacije počele prošlog ljeta, a cilj im je prikupiti informacije o tridesetak ili više sumnjivih lokacija.

Hersh citira vladinog konzultanta povezanog s američkim Ministarstvom obrane koji je rekao da "Pentagon želi ući u Iran i uništiti što više vojne infrastrukture".

Bivši visokorangirani dužnosnik obavještajne zajednice izjavio je "da se radi o ratu protiv terorizma u kojemu je Irak samo jedna od faza. Bushova administracija gleda na taj prostor kao na veliku ratnu zonu. Slijedi kampanja u Iranu", rekao je dužnosnik.

Bijela kuća smatra Iran ozbiljnom prijetnjom, no osporava članak Hersha, koji je prošle godine objavio vijest o zlostavljanju iračkih zatvorenika u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib.

Dan Bartlett, savjetnik američkog predsjednika Georgea Busha, o članku je rekao da je pun netočnosti. "Ne vjerujem da su neki zaključci iz članka utemeljeni na činjenicama", izjavio je Bartlett.

Dodao je da će američka administracija kroz diplomatske inicijative i dalje nastojati uvjeriti Iran, kojega je Bush svojedobno nazvao dijelom "osovine zla", da odustane od traganja za nuklearnim oružjem.

"Nijedan predsjednik u povijesti nije isključivao mogućnost vojne opcije. No, predsjednik Bush pokazuje kako vjeruje u diplomatske inicijative, koje su već u tijeku", istaknuo je Bartlett.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙