FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Viktor Juščenko prisegnuo za predsjednika Ukrajine

KIJEV/ZAGREB, 23. siječnja 2005. (Hina) - Vođa "narančaste revolucije"Viktor Juščenko prisegnuo je u nedjelju za novog ukrajinskogpredsjednika, čime je okončana jedna od najtežih političkih kriza kojaje potresla Ukrajinu od proglašenja neovisnosti, javljaju svjetskeagencije.
KIJEV/ZAGREB, 23. siječnja 2005. (Hina) - Vođa "narančaste revolucije" Viktor Juščenko prisegnuo je u nedjelju za novog ukrajinskog predsjednika, čime je okončana jedna od najtežih političkih kriza koja je potresla Ukrajinu od proglašenja neovisnosti, javljaju svjetske agencije.

Svečanom prisegom u nacionalnom parlamentu u Kijevu, Juščenko (50) je postao treći postsovjetski predsjednik Ukrajine, naslijedivši Leonida Kučmu koji je zemlju vodio u dva mandata od 1991. godine.

Juščenko, 50-godišnji prozapadni reformator, čiji je vanjskopolitički prioritet približavanje Ukrajine Europi, prisegnuo je držeći ruku na ukrajinskom Ustavu i prastaroj Bibliji iz 16. stoljeća.

"Obećajem (...) da ću braniti suverenost i neovisnost Ukrajine, raditi za dobrobit domovine i ukrajinskog naroda, štititi građanska prava i slobode, poštivati Ustav i zakone, obnašati svoje funkcije u interesu svih svojih sugrađana i jačati autoritet Ukrajine u svijetu", rekao je Juščenko, lica uništenog otrovom kojim se pokušalo spriječiti njegov dolazak na vlast.

U govoru parlamentu nakon prisege, Juščenko je svoju teško izborenu izbornu pobjedu proglasio "nacionalnom pobjedom" i pozvao zastupnike da zajedničkim snagama osiguraju boljitak zemlje.

"Narod je dobio poštene izbore, prijenos vlasti bio je legitiman", rekao je. "Ovo je velika nacionalna pobjeda", ocijenio je.

Juščenko je zahvalio parlamentu što je stao u obranu njegove izborne pobjede. "Dopustite mi da pružim ruku svakom od ovdje okupljenih zastupnika (...) i zamolim Vas za suradnju. Imamo jedan cilj - demokratsku i prosperitetnu Ukrajinu", kazao je.

Svečanosti u ukrajinskom parlamentu nazočili su predstavnici više od 60 zemalja i organizacija, među kojima su bili američki državni tajnik Colin Powell, glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski. Među uzvanicima je bilo osam šefova država, pet premijera i deseci ministara.

Rusija, koja je na izborima otvoreno podržavala Juščenkova protukandidata, proruskog premijera Viktora Janukoviča, poslala je predsjednika gornjeg doma parlamenta Sergeja Mironova, jednog od po funkciji najnižih dužnosnika na skupu.

Hrvatsku je predstavljala ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Nakon svečanosti u parlamentu, Juščenko će se obratiti i stotinama tisuća građana okupljenima na Trgu neovisnosti, poprištu masovnih prosvjeda koji su osigurali ponavljanje izbora i njegovu pobjedu.

Tijekom dana predviđena je i vojna parada, te gala koncert.

Juščenkovom inauguracijom okončana je jedna od najtežih političkih kriza koja je potresla Ukrajinu od proglašenja neovisnosti od bivšeg SSSR-a 1991. godine.

Kriza je naglasila nacionalne podjele - između nacionalističkog zapada zemlje koji podržava Juščenkovu prozapadnu politiku i proruskog istoka koji je bio za bivšeg premijera Janukoviča, a oživila je i napetosti između zapadnog svijeta i Rusije.

Izbore su, naime, obilježili masovni prosvjedi zbog prijevara u drugom krugu 21. studenoga. Ukrajinski Vrhovni sud naložio je stoga ponavljanje drugog kruga izbora 26. prosinca kada je Juščenko odnio uvjerljivu pobjedu.

Želi li zadržati potporu naroda, Juščenko mora ujediniti zemlju i provesti obećane reforme, s obzirom da su idući parlamentarni izbori predviđeni za proljeće 2006.

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je u nedjelju u Kijevu da su Sjedinjene Države spremne pomoći Ukrajini u provedbi političkih reformi i jačanju gospodarskog rasta.

Svojim vanjskopolitičkim prioritetom Juščenko je odredio približavanje zemlje Europi, no pritom mora paziti da ne ugrozi tradicionalne veze s Rusijom koja je ukrajinski prvi trgovinski partner.

Njegov prvi posjet inozemstvu bit će tako upravo Moskva, gdje će se u ponedjeljak sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ovoga tjedna posjetit će i Vijeće Europe, Europski parlament, Svjetski gospodarski forum, te nazočiti svečanom obilježavanju 60. obljetnice oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙