FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Juščenko i Powell sastali se uoči inauguracije

KIJEV, 23. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Uoči samog početkatrijumfalne inauguracije, novi ukrajinski predsjednik Viktor Juščenkoosigurao je u nedjelju američku potporu za približavanje zemljeEuropi.
KIJEV, 23. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Uoči samog početka trijumfalne inauguracije, novi ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko osigurao je u nedjelju američku potporu za približavanje zemlje Europi.

Osvojivši izbore obećanjem da će bivšu sovjetsku republiku približiti Zapadu uz istodobno konsolidiranje tradicionalnih veza s Rusijom, Juščenko će za trećeg postsovjetskog predsjednika (nakon Leonida Kravčuka i Leonida Kučme) prisegnuti na velikoj svečanosti koja predstavlja prekretnicu u povijesti Ukrajine.

Nakon svečane prisege u parlamentu Juščenko (50) će se uputiti na Trg neovisnosti, poprište bučnih prosvjeda koji su osigurali ponavljanje neregularnog drugog kruga izbora kako bi se obratio građanima čiji se broj procjenjuje u stotinama tisuća.

Prije početka inauguracije nakratko je razgovarao s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom, koji mu je izrazio potporu američke vlade.

"Želim Vas uvjeriti da ćete i dalje uživati punu potporu američke vlade i naroda u provedbi mjera koje od Vas očekuje ukrajinski narod", rekao mu je Powell.

Sastanak je, prema Powellovim riječima, bio posvećen "aktivaciji ukrajinskih napora prema međunarodnoj integraciji, što uključuje i prelazak na tržišno gospodarstvo". To je, naglasio je, ključno za ulazak Ukrajine u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

Juščenko je američkom državnom tajniku kazao kako je sretan što živi u vrijeme kada se ukrajinski predsjednik bira u Ukrajini, a ne u Moskvi ili Washingtonu.

Svečanoj inauguraciji novog ukrajinskog predsjednika nazočit će pedesetak stranih izaslanstava, a uz američkog državnog tajnika u Kijev je stigao i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

Rusija, koja je na izborima otvoreno podržavala proruskog premijera Viktora Janukoviča, poslala je predsjednika gornjeg doma parlamenta Sergeja Mironova.

Odmah nakon inauguracije, Juščenko će u ponedjeljak otputovati u svoj prvi službeni posjet Moskvi gdje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Nakon Moskve otputovat će na sjednicu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Strasbourgu, a posjetit će i Poljsku, Bruxelles te Svjetski gospodarski forum u Davosu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙