FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljena 12. obljetnica akcije "Maslenica"

JASENICE, 22. siječnja 2005. (Hina) - Priredbama pod zajedničkimnazivom "Da se ne zaboravi" u općini Jasenicama podno Velebita danasje proslavljena 12. obljetnica Vojno-redarstvene akcije "Maslenica" i13. obljetnica priznanja neovisne i samostalne hrvatske države.
JASENICE, 22. siječnja 2005. (Hina) - Priredbama pod zajedničkim nazivom "Da se ne zaboravi" u općini Jasenicama podno Velebita danas je proslavljena 12. obljetnica Vojno-redarstvene akcije "Maslenica" i 13. obljetnica priznanja neovisne i samostalne hrvatske države.

Proslavu su organizirale općina Jasenice, Novigrad i Posedarje.

Već tradicionalno, dr. Velimir Šušak, poznati hrvatski plivački maratonac, danas je u spomen na akciju "Maslenica" plivao od staroga masleničkog mosta do Obale dr. Franje Tuđmana u Maslenici. Dionicu dugu oko tisuću matara dr. Šušak je preplivao za 15-ak minuta. Temperatura mora bila je sedam stupnjeva, kao i temperatura zraka.

Organiziran je i trkački maraton od Novigrada do Maslenice, a u njemu su sudjelovali zadarski atletičari.

Na Obali dr. Franje Tuđmana u Maslenici, dijelu Jasenica, priređen je kraći kulturno-umjetnički program u sklopu kojega je nastupio KUD iz Slivnice.

Sudionike programa dočekali su čelnici općine Jasenica, Novigrada i Posedarja, a za sve njih priređen je podgorski zimski ručak u restoranu u Zatonu Obrovačkom.

Vojno-redarstvena akcija "Maslenica" izvedena je prije 12 godina. Bila je to prva veća vojna oslobodilačka akcija Hrvatske vojske. Njome je oslobođen velik dio zadarskog zaleđa, među ostalim i Novsko ždrilo, zahvaljujući čemu je omogućena izgradnja novoga masleničkog mosta, a uspostavljena je i veza između juga i sjevera Hrvatske.

U akciji "Maslenica", kojom su zapovijedali generali Janko Bobetko i Ante Gotovina, sudjelovalo je nekoliko postrojba Hrvatske vojske i specijalnih postrojba MUP-a. U akciji su poginula 32 branitelja, a ranjeno ih je mnogo više. Neprijatelj je bio prisiljen povući se 13 kilometara od Zadra, kojemu su bili nadomak.

U povodu proslave oslobodilačke akcije "Maslenica" za sve hrvatske branitelje služena je misa u crkvi sv. Frane na Velebitu, koju je predvodio don Tomislav Baričević. Obilježavanje te vojno-redarstvene akcije na Velebitu organizirala je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zadarske županije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙