FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljena 85. obljetnica kulturnog djelovanja Rusina i Ukrajinaca

PETROVCI,9. prosinca 2005.(HINA) - Cjelovečernjim koncertom pjesama iplesova ansambla petrovačkoga Kulturno-umjetničkog društva "JoakimHardi" u Petrovcima kod Vukovara večeras je proslavljena 85.obljetnica kulturnog djelovanja Rusina i Ukrajinaca.
PETROVCI,9. prosinca 2005.(HINA) - Cjelovečernjim koncertom pjesama i plesova ansambla petrovačkoga Kulturno-umjetničkog društva "Joakim Hardi" u Petrovcima kod Vukovara večeras je proslavljena 85. obljetnica kulturnog djelovanja Rusina i Ukrajinaca.

Prema riječima predsjednika Organizacijskog odbora 85. obljetnice Zvonka Kostelnika, Rusini i Ukrajnici, koji čine oko 90 posto stanovnika Petrovaca, u to su se mjesto doselili oko godine 1831. i uspjeli su sučuvati svoj indentitet i tradiciju.

"Kao početak kulturne djelatnosti bilježimo 1919. godinu, u kojoj je u Petrovcima osnovano dramsko kazalište i zbor", rekao je Kostelnik, dodajući kako su proteklih 85. godina Petrovci bili rasadnik rusinke i ukrajinske kulture i umjetnosti u Hrvatskoj.

"U tom razdoblju oko 500 osoba aktivno je sudjelovalo u osmišljavanju kulturnog života petrovačkih Rusina i Ukrajinaca, i upravo zahvaljujući htijenju svakog pojedinca, danas baštinimo bogatstvo rusinske i ukrajinske kulture", rekao je Zvonko Kostelnik.

Dodao je da od 5500 Rusina i Ukrajinaca, koliko ih danas živi u Republici Hrvatskoj, oko 3100 živi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a u Petrovcima oko 1100.

U povodu 85. obljetnice kulturnog djelovanja Rusina i Ukrajinaca u Petrovcima je jučer predstavljana knjiga Štefana Hudaka "Petrovci, izvor i rasadnik rusinske i ukrajinske kulture i umjetnosti".

(Hina) xdraž yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙