FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Domaći konzorcij dao najpovoljniju ponudu za autocestu Split-Ploče

ZAGREB, 21. siječnja 2005. (Hina) - Konzorcij domaćih građevinskihtvrtki ponudio je najnižu cijenu radova na izgradnji dijela autocesteZagreb - Split - Dubrovnik, od Splita do Ploča ukupne dužine 96,2kilometra, izvijestio je u petak ministar mora, turizma, prometa irazvitka Božidar Kalmeta.
ZAGREB, 21. siječnja 2005. (Hina) - Konzorcij domaćih građevinskih tvrtki ponudio je najnižu cijenu radova na izgradnji dijela autoceste Zagreb - Split - Dubrovnik, od Splita do Ploča ukupne dužine 96,2 kilometra, izvijestio je u petak ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Na natječaj su pristigle četiri ponude; uz domaći konzorcij koji čini osam građevinskih tvrtki, ponude su dali austrijski Alpine Bau, Bechtel International i češko-slovačka Poslovna udruga Metrostav - Doprostav, rekao je ministar Kalmeta na konferenciji za novinare.

Za tri poddionice između Splita, odnosno Dugopolja, i Ploča ukupne dužine 96,2 kilometra, domaći konzorcij u kojemu su Konstruktor inženjering, Viadukt, Hidroelektra Niskogradnja, Ceste Varaždin, Zagorje Tehnikon, Strabag Zagreb, Osijek Koteks i Ingra, ponudio je ukupnu cijenu za izvođenje radova od 4,99 milijardi kuna, rekao je Kalmeta.

Za prvu dionicu od Dugopolja do Šestanovca (37 km) domaći konzorcij ponudio je 1,58 milijardi kuna, za drugu od Šestanovca do Ravča (40 km) 1,66 milijardi kuna, a za treću od Ravča do Ploča (20 km) 1,75 milijardi kuna.

Kako je izvijestio, na ovom najvećem financijskom natječaju u povijesti Republike Hrvatske "teškom" oko 5 milijardi kuna, sudjelovala su još tri ponuđača.

Austrijski Alpine Bau ponudio je izvođenje radova po cijeni od 6,4 milijarde kuna i to 1,95 milijardi za prvu, 2,28 milijardi za drugu i 2,24 milijarde kuna za treću poddionicu.

Bechtel International ponudio je cijenu od 5,9 milijardi kuna - 1,76 milijardi kuna za prvu poddionicu, te 2,08 milijardi za drugu i 2,14 milijardi kuna za treću.

Češko - slovačka Poslovna udruga Metrostav - Doprostav za ponudila je izvođenje radova za 5,4 milijarde kuna, po poddionicama 1,79, 1,90 i 1,88 milijardi kuna.

Natječaj je protekao bez primjedaba i komplikacija, a kriterij za odabir izvođača radova je prihvatljiva ponuda najnižom cijenom, rekao je ministar Kalmeta.

Dodao je da je ljetos, kada je Vlada radove na prvoj poddionici između Dugopolja i Šestanovca izravnom pogodbom pokušala ustupiti Bechtelu, ta tvrtka ponudila cijenu od 1,54 milijarde kuna, što je za oko 400 milijuna manje od cjenovno najpovoljnije ponude iz natječaja.

Po riječima predsjednika Uprave HAC-a Marija Crnjaka, slijedi obrada ponuda koja će trajati oko 30 dana, a nakon toga očekuje se prijedlog za odabir izvođača radova i sklapanje ugovora.

Radovi na prvoj poddionici od Dugopolja do Šestanovca, dužine 37 kilometara, mogli bi započeti odmah po sklapanju ugovora, za oko 45 dana, rekao je Crnjak.

Za druge dvije poddionice, dodao je, glavna projektna dokumentacija i građevne dozvole bit će gotove do kraja ove godine, a završetak radova na sve tri poddionice predviđen je za konac 2008. godine.

Upitan kako to da natječaj nije poništen jer najniža ponuda od 4,99 milijardi kuna za 60 milijuna kuna probija planirani Vladin limit od 4,93 milijarde kuna, ministar Kalmeta odgovorio je da je riječ o okvirnom četverogodišnjem planu Vlade te da je ključni dokument u ovom slučaju odluka HAC-a u kojoj su planirani troškovi od 5,2 milijarde kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙