FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HT, INA i Zagrebačka banka vodeći na listi "500 najboljih"

ZAGREB, 18. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatski telekom (sada T-HT), INA iZagrebačka banka tri su najuspješnija hrvatska poduzeća - stvarateljanove vrijednosti u Hrvatskoj tijekom 2003. godine, prema izdanju "500najboljih" Zavoda za poslovna istraživanja (ZAPI).
ZAGREB, 18. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatski telekom (sada T-HT), INA i Zagrebačka banka tri su najuspješnija hrvatska poduzeća - stvaratelja nove vrijednosti u Hrvatskoj tijekom 2003. godine, prema izdanju "500 najboljih" Zavoda za poslovna istraživanja (ZAPI).

Te tri tvrtke najuspješnije su u kombinaciji kriterija koji uključuju novostvorenu vrijednost, produktivnost, prihode, dobit, izvoz, zaposlenost i imovinu, rekao je predsjednik Uprave ZAPI-a Siniša Grgić na današnjem predstavljanju "500 najboljih".

Novostvorena vrijednost, pojasnio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju Ante Babić, računa se kao zbroj bruto plaća i bruto dobiti te tako vjerno prati kretanje BDP-a koji se računa po dohodnovnom principu, bez amortizacije.

Procjenjuje da će rast izvoza i uspješna turistička sezona utjecati na to da rast BDP-a u 2004. premaši konzervativne procjene i dosegne oko 4 posto.

Ukupna novostvorena vrijednost u hrvatskim županijama iznosila je 6,97 milijardi eura, pri čemu je najviše ostvareno u Gradu Zagrebu i to 4,3 milijarde eura ili 62,1 posto. Grad Zagreb sudjelovao je i s najvećih 48 posto u hrvatskom izvozu.

Na drugom mjestu je Istarska županija sa 473,62 milijuna eura novostvorene vrijednosti ili 6,8 posto od njezina ukupnog iznosa te sa 10,9 postotnim udjelom u hrvatskom izvozu.

Među uspješnijim županijama još su Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska i Osječko- baranjska.

Na dnu su Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Šibensko- kninska i Ličko-senjska županija.

Svih 500 tvrtki s liste u 2003. ostvarile su ukupno 6,07 milijardi eura novostvorene vrijednosti.

Prva na listi 500 najboljih - telekomunikacijska tvrtka HT, ostvarila je u 2003. godini 349,5 milijuna eura novostvorene vrijednosti. Prihodi HT-a 2003. iznosili su 938,3 milijuna eura, dobit 134,7 milijuna eura, a u izvozu je HT ostvario 68,2 milijuna eura.

Među prvih deset poduzeća, prema analizi ZAPI-a, još su Hrvatska pošta (HP), Privredna banka Zagreb (PBZ), Adris grupa, T - Mobile Hrvatska, HEP - Distribucija, Pliva i Fina.

Sličan poredak je za konsolidirana poduzeća (grupacije, koncerni i sl), kod kojih je na prvom mjestu T-HT, a slijede Ina, Zagrebačka banka, Hrvatska elektroprivreda, PBZ, Adris grupa, Hrvatska pošta, Agrokor, Pliva, Fina i Podravka.

Najbolji hrvatski izvoznici, prema kriterijima ZAPI-ja, su Ina, Pliva, Ericsson Nikola Tesla, Uljanik Pula i Benetton Croatia.

Ina, sa 447,8 milijuna eura, u ukupnom hrvatskom izvozu sudjeluje sa 6,2 posto, Pliva ima udio 2,8 posto, a Ericsson Nikola Tesla 2 posto.

S liste 500 najuspješnijih u odnosu na 2002. u 2003. ispalo je 138 poduzeća, među kojima su i tvrtke kao primjerice Hrvatske šume, Tisak, Lura, Medika i druge.

Najveći pomak na listi napravio je Croatia Lloyd, koji je skokom za 219. mjesta došao do 158. mjesta, Bolus Zagreb popeo se za 189 mjesta, na 276. mjesto, a Koka Varaždin načinila je pomak od 186 mjesta i zauzela 63. mjesto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙