FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen film "Palatucci, riječki Schindler"

ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Političko-povijesno-dokumentarnifilm "Palatucci, riječki Schindler" snimljen u produkciji Hrvatsketelevizije (HTV) predstavili su večeras u zagrebačkoj Židovskoj općini(ŽOZ) redatelj i scenarist Gordan Stojić i članica ŽOZ-a Julija Koš.
ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Političko-povijesno-dokumentarni film "Palatucci, riječki Schindler" snimljen u produkciji Hrvatske televizije (HTV) predstavili su večeras u zagrebačkoj Židovskoj općini (ŽOZ) redatelj i scenarist Gordan Stojić i članica ŽOZ-a Julija Koš.

Po riječima novinara Gordana Stojića, čiji je dokumentarac snimljen u dva dijela večeras i prikazan u dvorani ŽOZ-a, Giovanni Palatucci bio je kontroverzna i neobična osoba.

Naime, podatci iz njegova životopisa govore da je Giovanni Palatucci bio fašistički policajac u Rijeci za vrijeme Drugoga svjetskoga rata i ravnatelj Ureda za strance.

Taj je ured Palatucci pak pretvorio u mjesto gdje su brojni Židovi potražili spas od nacističkoga terora i logora smrti i smatra se da je, zahvaljujući lažnim dokumentima koje im je pripremio Ured za strance na čelu s Palatuccijem, na tisuće Židova uspjelo pobjeći u Italiju, a zatim u Ameriku i Palestinu.

Zbog zasluga za spašavanje Židova tijekom Drugoga svjetskoga rata, Palatucci je 1990. dobio odličje "Pravednik među narodima".

Kako je podsjetila Julija Koš, "Pravednik među narodima" najveće je odličje koje Država Izrael dodjeljuje nekom ne-židovu koji je tijekom Drugoga svjetskog rata spasio barem jednoga Židova, izlažući pri tomu opasnosti i vlastiti život.

Ipak, brojni pojedinci osporavali su Palatuccijeve zasluge, kao što je to slučaj i s njegovim poznatijim suvremenikom Oskarom Schindlerom, često ga imenujući i "riječkim Schindlerom".

Naime, Palatucciju se zamjeralo da je bio talijanski iredentist, britanski agent i plejboj sklon slatkom životu, a neki su čak i tvrdili da mu je pripala nezaslužena slava jer su se drugi, danas nepoznati riječki policajci, više istaknuli u spašavanju Židova od njega.

Nakon kapitualcije Italije, Palatuccija su krajem 1944. u Opatiji uhitili njemački agenti, nakon čega je bio zatočen u koncentracijskome logoru Dachau gdje je i umro početkom 1945.

Ali neki, kako je vidljivo i iz dokumentarca, na temelju nekih dokumenata osporavaju i taj podatak o Palatuccijevoj smrti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙