FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena europskih dionica; Nokia pod pritiskom

LONDON/FRANKFURT, 21. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su pale pod utjecajem gubitaka na američkim burzama,dok su se dionice Nokije našle pod pritiskom zbog neizvjesnosti predobjavu njezinih tromjesečnih rezultata u idućem tjednu.
LONDON/FRANKFURT, 21. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su pale pod utjecajem gubitaka na američkim burzama, dok su se dionice Nokije našle pod pritiskom zbog neizvjesnosti pred objavu njezinih tromjesečnih rezultata u idućem tjednu.

Londonski Ftse indeks oslabio je 0,14 posto, na 4.794 boda. Frankfurtski DAX indeks oslabio je gotovo 0,2 posto, spustivši se na 4.212 boda.

Dionice Nokije potonule su 2,5 posto na najniže razine u zadnja četiri mjeseca nakon serije rezultata poslovanja i prognozi koje su ovoga tjedna objavili američki tehnološki divovi. Nokia će svoje poslovne rezultate za četvrto tromjesečje objaviti potkraj idućeg tjedna.

U središtu pozornosti bile su i dionice njemačke banke HVB, koja je obustavila trgovanje svojim dionicama u očekivanju objave izvanrednog rezerviranja na teret rashoda u iznosu od 2,5 milijarde eura, povrh 250 milijuna eura troškova restrukturiranja za program učinkovitosti. Dionice HVB-a, koja je također obustavila i isplatu dividende, oslabile su dva posto prije prekida njihova trgovanja.

Bilo je i rijetkih dobitnika, među kojima se izdvaja njemačka industrijska grupa ThyssenKrupp, čije su dionice ojačale 1,2 posto nakon što je povisio procjene dobiti i objavio novi set tromjesečne dobiti koje su nadmašile očekivanja.

"Moje mišljenje je da ćemo idućih dana i tjedana ostvarivati rast cijena dionica. Općenito raste optimizam a apetit za poduzimanje rizika postupno jača - ključna je riječ postupno", kazao je Akber Khan, analitičar iz Deutsche Bank.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,41 posto, na 11.238 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙