FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice na novim najvišim razinama u dvije i pol godine

LONDON/FRANKFURT, 7. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Skok cijenanaftnih dionica potaknuo je u petak rast europskih burzovnih indeksana nove najviše razine u zadnje dvije i pol godine.
LONDON/FRANKFURT, 7. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Skok cijena naftnih dionica potaknuo je u petak rast europskih burzovnih indeksa na nove najviše razine u zadnje dvije i pol godine.

Do podneva je tako londonski Ftse indeks ojačao 0,6 posto, na 4.850 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 0,02 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.301 bod.

"Teško je prodavati dionice u Europi obzirom da su njihove valuacije poštene te da nemamo problem s povećanjem kamatnih stopa u eurozoni", opisao je raspoloženje na tržištu Rolf Elgeti, strateg pri nizozemskoj banci ABN Amro. "Pitanje je može li biti bolje. Za daljnji uzlet cijena potrebno je da porastu korporativne zarade, a to je najveća nepoznanica".

Najveći poticaj tržištu dale su cijene naftnih dionica, koje su ojačale na krilima skoka cijena barela nafte na svjetskim tržištima u četvrtak za pet posto. Dionica Shella i BP-a porasla je otprilike za 0,8 posto, a norveškog Statoila 1,3 posto.

Pozitivan utjecaj na raspoloženje ulagača imao je i najveći europski telekom, britanski Vodafone, čija je dionica poskupjela 1,6 posto nakon što je izvršni direktor objavio da njegova američka podružnica Verizon nije zainteresirana za kupovinu rivala Sprinta.

Jačanje tečaja eura i zabrinutosti oko usporavanja globalnog gospodarskog rasta ohrabruju ulagače da ulažu kapital u nešto sigurnije sektore. "Najnovije što uočavamo jest usmjeravanje europskih ulagača na dionice prehrambenih kompanija te slabljenje potražnje za dionicama proizvođača vozila i kapitalnih dobara", stoji u priopćenju upravitelja investicijskih fondova State Streeta.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je porastao 0,2 posto, na 11.515 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙