FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blage promjene na europskim burzama

LONDON/FRANKFURT, 12. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Skok cijenadionica maloprodajnih kompanija donekle je uspio nadoknaditi padtehnoloških, tako da su europski burzovni indeksi u srijedu bilježilitek neznatne promjene.
LONDON/FRANKFURT, 12. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Skok cijena dionica maloprodajnih kompanija donekle je uspio nadoknaditi pad tehnoloških, tako da su europski burzovni indeksi u srijedu bilježili tek neznatne promjene.

Do podneva je londonski Ftse indeks oslabio svega 0,2 posto, na 4.809 bodova. Frankfurtski DAX spustio se 0,16 posto, tako da iznosi 4.251 bod.

Najlošiju izvedbu imale su tehnološke dionice, koje su u prosjeku oslabile 0,2 posto, nakon što je američki proizvođač čipova Advanced Micro Devices upozorio na lošiju prodaju u zadnjem lanjskom tromjesečju. Dionica najvećeg europskog proizvođača, STMicroelectronicsa, spustila se 0,5 posto, a njemačkog Infineona 0,8 posto.

No, maloprodajni sektor preplavljen je u srijedu dobrim vijestima. Francuski maloprodajni lanac Carrefour izvijestio je o značajnom povećanju prodaje u posljednjem tromjesečju lani, što je podiglo cijene njegovih dionica za tri posto. U stopu su ga pratile dionice britanskog lanca trgovina elektronike Dixon, koje su porasle 1,9 posto.

"Tržište je pomalo ravnodušno budući su ulagači puno kupovali u prosincu, investirajući za 2005. Jasno je svima i da je došao kraj jeftinom novcu te da će američka središnja banka podizati kamatne stope. Ulagači koji su investirali pozajmljeni novac sada se povlače", kazao je Mark Tinker iz brokerske kuće Execution.

Od većih gubitnika izdvaja se i švicarski proizvođač cementa Holcim, kojem su dionice oslabjele dva posto po objavi da je za britanski Aggregate ponudio 2,6 milijardi eura. Dionica Aggregatea, pak, vinula se 27 posto.

Na Tokijskoj burzi danas je Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, na 11.453 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙