FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sokoli spašavaju Herculaneum

RIM, 21. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Nakon što je zatrpan vrućimblatom kada se vulkan Vezuv aktivirao 79. godine prije Krista,uništeni prastari grad Herculaneum danas je prekriven kiselimgolubljim 'otpacima', pa su u pomoć morali biti pozvani sokoli.
RIM, 21. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Nakon što je zatrpan vrućim blatom kada se vulkan Vezuv aktivirao 79. godine prije Krista, uništeni prastari grad Herculaneum danas je prekriven kiselim golubljim 'otpacima', pa su u pomoć morali biti pozvani sokoli.

Situacija je postala tako loša da su arheolozi tražili tri sokola koji bi rastjerali stotine golubova koji su se nastanili u tom starorimskom gradu.

Sokoli će početi 'raditi' u Herculaneumu u ponedjeljak i očekuje se da će tamo ostati godinu dana.

Maria Paola Guidobaldi, direktorica Herculaneuma, vjeruje da taj lokalitet posjeti 400 golubova na dan. Oni svojim izmetom uništavaju freske na otvorenom, a krovove kljunovima te postavljaju gnijezda u ostacima starorimskih vila.

Herculaneum je mnogo manji od susjednih Pompeja i privlači manje posjetitelja. No kuće u tom gradu su prekrivene blatom dok su kuće u Pompejima prekrivene pepelom i bolje očuvane s prekrasnim freskama i mozaicima.

No, dok u Pompejima nema golubova, Herculaneum ih privlači jer je smješten u blizini Ercolana gdje ima dosta smeća i otpadaka koje bacaju ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙