FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ANNAN: UN-OVA MISIJA U GRUZIJI BITNA ZA ODRŽAVANJE MIRA

WASHINGTON/NEW YORK,21. siječnja(Hina) - Uz zamrznute pregovore osukobu Gruzije i njezine separatističke pokrajine Abhazije misijaUjedinjenih naroda u toj zemlji i dalje je od vitalnog značaja zasprječavanje izbijanja neprijateljstava između gruzijske vlade iabhazijskih separatista, rekao je u svom najnovijem izvješću glavnitajnik UN-a Kofi Annan.
WASHINGTON/NEW YORK,21. siječnja(Hina) - Uz zamrznute pregovore o sukobu Gruzije i njezine separatističke pokrajine Abhazije misija Ujedinjenih naroda u toj zemlji i dalje je od vitalnog značaja za sprječavanje izbijanja neprijateljstava između gruzijske vlade i abhazijskih separatista, rekao je u svom najnovijem izvješću glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

"Održavanje stabilnosti i nastavak dijaloga između strana ključno je za postizanje napretka prema sporazumu", rekao je Annan u izvješću u kojem je Vijeću sigurnosti preporučio da za još šest mjeseci do kraja srpnja 2005. produlji mandat već 10 godina stare UN-ove promatračke misije (UNOMIG).

"I dalje sam uvjeren da UNOMIG nastavlja igrati ključnu ulogu u sprječavanju nestabilnosti na terenu i promicanju političkog rješenja sukoba", rekao je on.

Annan je istaknuo potrebu postizanja trajnog i cjelovitog rješenja sukoba koje bi se temeljilo na rješavanju ključnog pitanja političkog statusa Abhazije unutar države Gruzije, naveo je u četvrtak UN.

Napetosti u zoni sukoba i sporovi oko samoproglašenih predsjedničkih izbora u Abhaziji su zaustavili sve razgovore sredinom prošle godine dok Abhazija nije prošlog mjeseca nastavila sudjelovati u pregovorima.

Abhazijska strana već godinama sprječava rješavanje ključnog pitanja vlastitog statusa odbijajući prihvatiti dokument o podjeli ovlasti između dviju strana pri tom se pozivajući na svoju 1999. unilateralno proglašenu neovisnost.

Gruzijska vlada i abhazijski separatisti su prije 10 godina vodili pravi rat koji je natjerao skoro 300.000 ljudi u izbjeglištvo.

UN u Gruziji ima promatračku misiju od 1994. kada su sporazumom u Moskvi okončane borbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙